Tien weken genieten van Tyrion

Geen categorieapr 08 2014, 15:00
Het vierde seizoen Game of Thrones houdt schijnbaar moeiteloos het niveau van de eerste drie vast.
Dit wordt het seizoen van Tyrion Lannister, mark my words! De dwerg met de scherpe tong – met afstand het meest interessante televisiepersonage sinds Tony Soprano – is terug. En hoe! De eerste aflevering van het deze week begonnen vierde seizoen van George Martins Game of Thrones zit vol met de karakteristieke spitsvondigheden van “The Imp”. De mooiste van deze week komt als Tyrion zijn vrouw Sansa probeert te troosten wanneer zij rouwt om haar vermoorde familieleden: “Goed, bidden helpt Zegt men.”
Tyrion Lannister is het symbool van de rede in een wereld vol geweld, wraak en magie. Hij heeft geen keuze: als dwerg moet hij zijn scherpe verstand aanspreken om zich staande te houden in de dog-eat-dog strijd om de macht in King’s Landing, de hoofdstad van Martins Westeros. Zijn hersenen – en het feit dat hij de zoon is van de rijkste en machtigste edelman in het land – voorkomen dat hij niet al lang als circusattractie is verkocht. Of erger.
Want gemakkelijk heeft de dwerg het niet. Geminacht door zijn vader Tywin, gehaat door zijn zuster en koningin-moeder Cersei krijgt Tyrion het keer op keer voor de kiezen. Als hij King’s Landing redt van de ondergang, houdt hij daar geen onderscheidingen maar een moordaanslag en een verminkt gezicht aan over (zijn neef, de laffe koning Joffrey, strijkt met de eer). Eerder al leidden zijn pogingen te bemiddelen in de strijd tussen de vorstenhuizen van Westeros tot een verblijf in de kerker en bijna tot executie. Wat Tyrion ook doet, het wordt steevast verkeerd en in zijn nadeel uitgelegd door wantrouwige familieleden en door vooroordelen geplaagde vreemden en vijanden.
Hoog niveau
Geen zorg, hier geen spoilers, maar wel kan ik (als fervent lezer van Martins boeken heb ik een grote informatievoorsprong op hen die alleen de tv-serie bekijken) verklappen dat Tyrion dit seizoen een nog grotere rol gaat spelen dan in de eerste drie. Ik vermoed dat acteur Peter Dinklage – na het wegvallen in seizoen 1 van Eddard Stark/Sean Bean de onbetwiste ster van de Game of Thrones-cast - wederom een grote kanshebber voor de Emmy is. Ook de andere hoofdpersonen uit de HBO-serie komen voorbij in de eerste aflevering van seizoen 4, die naad- en moeiteloos aansluit op het hoge niveau van de eerste drie: Jon Snow, Sansa en Arya Stark, Jaime Lannister, Daenerys Targaryen Alleen het wachten is nog op Melisandre, gespeeld door onze eigen Carice van Houten.
Kortom, het is weer genieten de komende tien weken. (Lees hier over de tien redenen waarom Game of Thrones beter is dan The Lord of the Rings.) En dat zal het ook blijven, tot het moment waarop de serie de boeken van George Martin – vijf tot nu toe – inhaalt. Want anders dan de schrijver kan HBO niet net zo lang over een seizoen doen als het maar wil, de kijker verwacht ieder april een nieuwe serie afleveringen. Aan het einde van seizoen 4 zal HBO Martin tot op minder dan één boek zijn genaderd en de schrijver doet notoir lang over zijn pennenvruchten. Misschien zal George Martin, wanneer hij de hete adem van de televisieserie in zijn nek voelt, wat sneller gaan schrijven, iets dat zijn lezers zeker zullen waarderen.
Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten