EU wil meer vrouwelijke voetbalcoaches

Geen categoriemei 01 2014, 9:00
Dit is geen grap! Helaas... Androulla Vassiliou, eurocommissaris voor sport, wil dat meer vrouwen in het voetbal gaan coachen. De EU weet haar prioriteiten weer schitterend te stellen.
De EU heeft iets met vrouwen. Op de één of andere manier hebben al die vrouwen met een hoge functie binnen de EU het idee dat ze de moderne vrouw moeten verlossen uit de klauwen van de man. Man en vrouw zijn precies hetzelfde en moeten ook precies hetzelfde doen. Sport is dan een lastige hoek. Nergens blijkt immers zo duidelijk dat mannen en vrouwen helemaal niet exact gelijk zijn.
Laat een mannenteam tegen een vrouwenteam voetballen en de uitkomst is duidelijk. Kijk naar de wereldrecords bij het schaatsen. Mannen zijn op elke afstand verreweg de snelste. Hetzelfde geldt voor hardlopen, wielrennen, hoogspringen, enzovoort. Daar is helemaal niets mis mee. Zo is de natuur nu eenmaal, veranderen gaat niet. Man en vrouw zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig!
Frankje de Boer
Ik ben overigens niet tegen vrouwelijke coaches. Als Frankje de Boer met Ajax meer titels wint dan Frank de Boer, prima! Als Louise van Gaal met Nederland de finale van het WK wint, ook prima! Ik denk echter niet dat de EU zich moet gaan bemoeien met het aantal vrouwen dat een voetbalteam coacht. Allereerst is het helemaal niet fout dat er werelden zijn die het terrein zijn van de man en werelden die het terrein zijn van de vrouw. Juist omdat man en vrouw niet gelijk zijn, is dat erg logisch.
Daarnaast moeten voetbalclubs lekker zelf beslissen wie zij aanstellen als coach. Ik weet zeker dat clubs vrouwen zouden aanstellen als die met hen veel prijzen zouden pakken. Androulla Vassiliou denkt daar echter anders over. En dus had zij een gesprek met de UEFA. In dat gesprek ging het onder andere over de rol van de vrouw in het voetbal.

Voorafgaand aan het gesprek zei de eurocommissaris dat 'Europese teams veel trainerstalent mislopen door het lage aantal vrouwelijke coaches, zowel in het vrouwen- als mannenvoetbal'.

Quota
De EU zal binnenkort wel komen met voorstellen om quota en dergelijken in te voeren in de voetbalwereld. Dan past dit onderwerp mooi in het rijtje van de kromme banaan en de rechte komkommer. Over een aantal jaar staat er in Europa een vrouw op die zegt dat mannen meer kinderen moeten gaan baren. Heel gezellig! Heeft u ook zo'n zin in 22 mei?
Ik zou tegen Androulla Vassiliou willen zeggen, en dan citeer ik Fortuyn: 'Ga toch lekker koken!'
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten