NSA-apologisten keuren USA Freedom Act goed!

Geen categoriemei 11 2014, 12:00
Afgelopen donderdag heeft de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden de USA Freedom Act, een wet die een einde moet maken aan de massale verzameling van telefoon- en internetdata door de NSA, goedgekeurd. De inlichtingencommissie keurde exact dezelfde versie van de USA Freedom Act, die een dag eerder door de NSA-kritische justitiecommissie, niet de allerrabiaatste rechtsstaathaters, van het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd met unanieme steun.
De Republikeinse voorzitter Mike Rogers en de leidende Democraat Dutch Ruppersberger van de inlichtingencommissie hebben enorme draai gemaakt met de volledige goedkeuring van de USA Freedom Act. Aanvankelijk waren Rogers en Ruppersberger fel gekant tegen de USA Freedom Act omdat het wetsvoorstel afbreuk zou doen aan de nationale veiligheid, maar na de aanpassingen die zijn aangebracht is de USA Freedom Act opeens op het goeie spoor. De neoconservatieve haviken van de inlichtingencommissie zagen de geamendeerde USA Freedom Act als het hoogste haalbare vanwege de steun van de publieke opinie voor het aan banden leggen van de NSA.
Aanvankelijk wilde de leiding van de inlichtingencommissie nog een eigen wetsvoorstel indienen die de huidige ongrondwettige spionagepraktijken van de NSA zou legaliseren en de bevoegdheden, die nu al onbeperkt zijn door de extreme Patriot Act, nog verder uitbreiden. Hun voorstel vertoonde opvallende gelijkenis met het rookgordijn van de voorzitter van de inlichtingencommissie van de senaat, Diane Deinstein, om de NSA zogenaamd te hervormen met de manipulatieve naam FISA Improvement Act.
In de inlichtingencommissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden houden de grootste NSA-apologisten zich schuil. Grote uitzondering hierop vormt de Democratische senator Ron Wyden uit Oregon, die al heel lang gefundeerde kritiek op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Maar de voorzitters van de inlichtingecommissies in het Huis en de Senaat zijn hopeloos kritiekloos op de excessieve spionagepraktijken van de NSA. Daarom zijn ze onredelijk in hun beschuldigingen aan het adres van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Volgens autoritaire neoconservatieve NSA-apologisten als Feinstein en Rogers is Snowden een landverrader die geheime NSA-inlichtingen heeft verstrekt aan Poetin, waar geen enkel bewijs voor is. Ook zouden zijn onthullingen de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht, terwijl hij de documenten van de NSA bewust heeft gelekt aan journalisten als Glenn Greenwald zodat er elke keer een journalistieke afweging wordt gemaakt tussen het belang van openbaarmaking en het belang van nationale veiligheid. Ongesubstantieerde algemene claims dat de nationale veiligheid door openbaarmaking van documenten in het geing komt, worden niet gehonoreerd door Greenwald. Concreet aanwijsbare risico's voor de nationale veiligheid worden en zijn wel gehonoreerd. Naar hé, persvrijheid?
Ook wordt door NSA-propagandisten aangevoerd dat de massale verzameling van metadata cruciaal is voor de Nationale Veiligheid. Onzin, zoals uit een evaluatie naar de efffectief van methoden van de NSA is gebleken, een leugen die door Plasterk ook meermalen is gebezigd in het debat. Obama'seigen evaluatiecommissie concludeerde dat metadataverzameling niet essentieel was in het voorkomen van terroristische aanslagen. Traditionele inlichtingen- en onderzoeksmethoden zijn veel effectiever gebleken. Er wordt door de politieke lobby voor de instandhouding van de Veiligheids- en Controlestaat de grootste mogelijk onzin gebezigd, ook door het Witte Huis.
De stemmingen in de justitiecommissie en de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden zijn dan ook van historisch belang. De volgende stap zal de plenaire behandeling en de stemming in het Huis van Afgevaardigden zijn. Daarna is de Senaat aan de beurt, waar de USA Freedom Act in de zomer wordt behandeld in de justitiecommissie en de inlichtingencommissie. Hoewel een aantal maatregelen ter bescherming van de privacy zijn verdwenen in vergelijking met het eerste concept van de USA Freedom Act, is de huidige USA Freedom Act een belangrijk keerpunt in de beperking van de Controlestaat en een betere bescherming van de privacy van burgers tegen de voyeuristische overheid die sinds 11 september 2001 veel te veel macht heeft gekregen en deze macht steeds meer heeft opgerekt met als voorwendsel terreurbestrijding en nationale veiligheid. Het is de hoogste tijd om de zoek geraakte balans tussen privacy en veiligheid te herstellen naar redelijke proporties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten