Wees verstandig, stem eurosceptisch

Geen categoriemei 22 2014, 15:15
Al gestemd vandaag? Zo ja, wat dan? Zo niet, geef uw stem dan aan een eurokritische of eurosceptische partij.
Vergeet vooral niet naar de stembus te gaan, zeggen veel mensen vandaag. Omdat stemmen toch een "feestje van de democratie" is. Nou ja, daar kun je in dit geval een beetje aan twijfelen - een feestje is het niet bepaald dat Brussel nog eens vijf jaar voor een groot deel de baas mag spelen over wat er in Nederland gebeurt op bijvoorbeeld het gebied van grenzen, vrouwenquota en mogelijk zelfs pensioenen.
Wie van plan is op een linkse, progressieve pro-EU-partij te stemmen, zou ik liever niet vertellen dat hij niet moet vergeten naar de stembus te gaan. Maar tegen het lezerspubliek van DDS kan ik het wel zeggen: ga vooral wel stemmen vandaag. De reden is simpel. Als Nederlandse eurosceptici vandaag niet van zich laten horen, dan denken ze in Brussel dat ze een mandaat hebben om verder te sleutelen aan de Verenigde Staten van Europa.
Allereerst een vraag voor iedereen die al naar de stembus is geweest: welke partij is het geworden? Mocht u nou D66 hebben gestemd (wat ik me haast niet kan voorstellen), pas dan wel op voor kritische reaguurders, want die laten van uw argumentatie ongetwijfeld geen spaan heel. Ik ben benieuwd - en met mij de gehele DDS-redactie.
Er zijn volgens mij een paar opties voor eurokritische en eurosceptische kiezers. Echte eurosceptici stemmen PVV, CU/SGP of Artikel 50. Meer eurokritische kiezers kunnen terecht bij de VVD (maar dan moet je wel op Derk Jan Eppink stemmen) en met een beetje goede wil is het CDA ook nog wel een optie. Dat zijn de vijf enige opties, hoewel we de PVV eigenlijk niet serieus kunnen nemen met Europese partners als het Front National.
Het is mij om het even op welke partij eurosceptici stemmen. Het gaat erom dat Brussel een halt wordt toegeroepen. Arnon Grunberg beweerde vanochtend in de Volkskrant dat een stem tegen het Europese project "een stem op de fascisten" is. Hilarisch als het niet zo'n trieste opmerking was. Alleen daarom al moet iedere euroscepticus naar de stembus vandaag. Ik zie dat koppie van Grunberg al, als vanavond de eerste resultaten bekend worden via GeenStijl. Dat wordt pas écht hilarisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten