'Wilders heeft buik vol van Bosma'

Geen categoriemei 10 2014, 13:59
Het NRC Handelsblad komt met brekend nieuws over de PVV.
De Volkskrant en met name het NRC Handelsblad schijnen er bijzonder veel genoegen in te nemen om de PVV niet alleen te bekritiseren, maar ook nog eens neer te zetten als een onbestuurbare partij (terwijl die ironisch genoeg tegelijkertijd met strakke hand wordt geleid). In de afgelopen weken en maanden hebben we daar bijzonder veel over voorbij zien komen, soms wat opgeklopt, soms geheel terecht (en fascinerend).
Vandaag komt de NRC met wéér zo'n artikel. Dit keer is het onderwerp: de werkrelatie tussen Geert Wilders en Martin Bosma, fractie-ideoloog en al jaren één van Wilders' belangrijkste vertrouwelingen.
Journalist Tom-Jan Meeus schrijft:

Opnieuw hoor je onheilspellende berichten, nu weer over de weerzin die Wilders zou hebben voor Martin Bosma, zijn fractiesecretaris en tekstschrijver.

Niet alleen vindt de partijleider Bosma aartslui, Wilders is volgens verscheidene bronnen ook van opvatting dat Bosma in feite niet te vertrouwen is.

Blijkbaar, aldus Meeus, ging het vorig jaar al mis. Toen eiste Wilders namelijk in de fractie dat "de PVV een SP-voorstel steunde om wachtgeld voor politici te korten." Een significant deel van zijn partij voelde daar jammer genoeg niets voor: "Oud-PVV-poliici kunnen zelden een baan vinden, dus uitgerekend hun partij heeft volgens Bosma belang bij fatsoenlijk wachtgeld." Hij werd daarin gesteund door flink wat partijgenoten.
Helaas was Wilders daar volgens Meeus minder blij mee. Die beschuldigde zijn collega's er namelijk van dat ze zakkenvullers en opportunisten waren. En daar zou geen plaats voor zijn bij de PVV. De discussie liep daarna uit de hand. Hoewel de heren het daarna zouden hebben bijgelegd was er, aldus Meeus, "in de wereld van Wilders geen twijfel meer dat Bosma voor de partijleider heeft afgedaan. De enige die dit misschien nog niet door heeft, zeiden ze, is Bosma zelf."
Enkele opmerkingen over dit soort berichtgeving: het is duidelijk dat de NRC de aanval vol heeft ingezet op de PVV. Dat levert af en toe interessant leesvoer op, zoals nu, maar doorgaans is de politieke impact ervan verder nihil. Zie hoe goed Wilders en co. het blijven doen in de peilingen. Waarom de NRC daar mee doorgaat is mij dan ook een raadsel, maar dat geheel terzijde. Het punt is: de NRC heeft duidelijk een bepaald doel.
Dat gezegd hebbende staat Tom-Jan Meeus wat Nederland betreft wel bekend als een goede onderzoeksjournalist. Het verhaal zou dus terderge kunnen kloppen. Dat betekent niet dat de PVV organisatorisch in elkaar gaat storten de komende maand, maar wel dat er op termijn serieuze problemen zullen komen. Bosma is namelijk een belangrijk figuur in de partij... en met alleen maar ja-knikkers red je het ook niet in de politiek. Zeker niet als je ooit in moeilijke tijden terecht komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten