De zin en onzin van een dvd-collectie

Geen categoriejun 30 2014, 10:00
Heeft het nog zin om een uitgebreide dvd-collectie aan te leggen?
Vroeger kocht ik dvd's omdat ik een film wilde zien. Met de jaren groeide mijn dvd-collectie. Later, toen de bluray-dvd (een hd-versie van de dvd met meer schijfruimte) werd gelanceerd en ik een hd-televisie had gekocht, begon ik bluray-dvd's te verzamelen.
Ik heb nooit prettige ervaringen gehad met het downloaden van complete films, dus de enige manier waarop ik films kon zien op het moment dat ik ze wilde zien, was door het kopen van een dvd of bluray. Dvd's huren vond ik te duur en bovendien wilde ik een goede film minstens twee keer zien.
Toen ik laatst door een elektronicawinkel liep, besefte ik dat ik zeker sinds een jaar geen enkele dvd of bluray meer heb gekocht. Ik geef het ook niet meer als cadeau aan vrienden en familie. Ik keek laatst naar mijn filmcollectie en ik zag films die ik jaren geleden een keer heb gezien. Recente films staan er niet tussen.
Het klinkt wat cliché, maar het is gewoon waar: het kopen van dvd's en blurays is niet meer nodig dankzij de opkomst van streamingdiensten die je voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar een uitgebreid film- en serieaanbod laten kijken. Ik heb mijn filmcollectie niet meer aangeraakt sinds ik geabonneerd ben op een zo'n dienst, Netflix.
YouTube kijk ik tegenwoordig ook via de televisie, dankzij een vernuftig knopje op m'n smartphone waarmee ik de heleboel naar de televisie stream. Er staat eindeloos veel content op YouTube, ja, ook documentaires en series (weliswaar niet altijd legaal, maar dat mag de pret niet drukken).
Mensen die dvd's kopen zijn net als mensen die cd's kopen: ze zijn nostalgisch en verlangen naar vroeger, toen ze alle winkels in de stad moesten afstruinen voor dat ene album of die ene film. Om het hoesje vervolgens trots neer te zetten in de kast, zodat iedereen het zou kunnen zien. Maar dat soort mensen sterft uit.
De nieuwe generatie raakt gewend aan het feit dat alles digitaal beschikbaar is. Muziek, films, series, etc. Dat is niet erg, maar ook ik heb een uitgebreide collectie cd's, dvd's en blurays. Ook ik verlang weleens terug naar vroeger, toen alles beter was. Maar was dat ook zo? Ik heb in het afgelopen halfjaar meer films gezien dan ik vroeger in een paar jaar zou doen en meer nieuwe muziek ontdekt dan ooit tevoren. En toch... Toch was het een mooie tijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten