Eric Cantor treedt af als Meerderheidsleider GOP

Geen categoriejun 11 2014, 22:10
De Republikeinse fractie van het Huis van Afgevaardigden komt om 22.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen voor spoedberaad na de desastreuze nederlaag van hun Meerderheidsleider, Eric Cantor, bij de voorverkiezingen voor de zetel in het Huis van Afgevaardigden namens het 7e district van Virginia. Tegen alle verwachtingen in verloor Cantor van een obscure libertarische docent economie aan een progressieve kunstacademie, Dave Brat, met 56% tegen 45% van de stemmen in een solide Republikeins district.
In het spoedberaad van de Republikeinse fractie zullen de uiterst conservatieve afgevaardigden, die een meerderheid vormen in de fractie, vragen om een snelle verkiezing van de nieuwe Meerderheidsleider. In de loop van vandaag is de druk op Cantor dermate opgevoerd, dat hij niet langer kan aanblijven als Meerderheidsleider. Om 22.30 uur heeft Cantor een persconferentie gepland, waarin hij zijn aftreden zal aankondigen. Het is niet de verwachting dat Cantor met onmiddellijke ingang zal aftreden. Dit zal afhangen van de termijn wanneer een verkiezing voor de nieuwe Meerderheidsleider zal worden gehouden.De strijd zal gaan tussen de huidige Whip van de fractie, Kevin McCarthy uit Californië, en de veel conservatievere Jeb Hensarling, afgevaardigde uit Texas. McCarthy is nu al lid van het verguisde leiderschap van de fractie. Hensarling geniet veel steun uit de uiterst conservatieve vleugel, met name van de Tea Party factie.
Het aftreden van Cantor laat een groot machtsvacuüm achter in de top van de Republikeinse fractie. De positie van de Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner uit Ohio, staat sinds de Fiscal Cliff crisis van januari 2013 ter discussie bij de conservatieve vleugel van de fractie. Een aantal afgevaardigden stemden toen tegen zijn herverkiezing om de onvrede over zijn leiderschap die breder leefde te markeren. Na de Mid Term verkiezingen van november was de verwachting dat Boehner vervangen zou gaan worden. Meerderheidsleider Cantor was een belangrijke, zo niet de enige kandidaat om hem op te volgen.
Nu Cantor niet zal terugkeren in het Huis van Afgevaardigden na de verkiezingen van november, zullen de Republikeinen moeten zoeken naar iemand anders. De naam van de jonge maar zeer invloedrijke voorzitter van de Begrotingscommssie en vice-presidentskandidaat van Mitt Romney, Paul Ryan, wordt dan steeds genoemd maar die zegt er geen belangstelling voor te hebben. Dan zou Boehner weleens kunnen aanblijven om het machtsvacuüm niet al te groot te laten worden. Boehner zal alleen getolereerd worden door de conservatieve afgevaardigden als er een zeer conservatieve luitenant naast Boehner wordt aangesteld als Whip voor het geval McCarthy doorschuift naar de positie van Meerderheidsleider. Het zijn roerige tijden in de Republikeinse partij en het was al zo saai sinds de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden overnamen in 2010.
Update: Cantor heeft zijn aftreden als Meerderheidsleider aangekondigd met ingang van 31 juli. Hij zit wel zijn termijn uit als lid van het Huis van Afgevaardigden. Cantor steunt McCarthy als de volgende Meerderheidsleider, waarvoor op 19 juni verkiezingen worden gehouden in de Republikeinse fractie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten