Netanyahu: tamme reactie buitenland op ontvoering

Geen categoriejun 18 2014, 9:00
Terwijl Irak in brand staat en het Midden-Oosten op het punt staat in totale chaos te belanden, is men in Israël druk met een andere tragedie. De ontvoering van drie jonge mannen.
Gilad (16), Naftali (16) en Eyal (19) kwamen net van de Bijbelschool toen ze werden ontvoerd. Het laatste contact met de drie tieners was kort, maar heftig. 'We zijn ontvoerd'! Toen werd de verbinding verbroken. Sindsdien staat Israël op zijn kop. Het land doet er alles aan om deze drie jonge mannen terug te vinden.
Volgens Israël is het de schuld van Hamas. Dat is niet zo'n gekke gedachte. Deze terreurgroep heeft de afgelopen jaren duidelijk laten merken helemaal niets met Israël op te hebben. Niet voor niets wil Hamas Israël van de wereldkaart vegen. Het ontvoeren van drie jonge, Israëlische tieners is in dat licht maar een kleine actie die men dus absoluut niet zal schuwen.
Druk
Het Israëlische leger heeft inmiddels tientallen leden van Hamas opgepakt. De veiligheidsdiensten van Israël moeten voorkomen dat de jongens naar de Gazastrook worden gebracht. Tegelijkertijd doet Israël er alles aan om de druk op Abbas, de leider van het Palestijns bewind, op te voeren. Allereerst wil Israël dat Abbas de Israëlische troepen helpt met het vinden van de jongens.
Er is echter nog een reden dat Netanyahu zoveel druk op Abbas zet. Onlangs is Abbas (Fatah) namelijk een bondgenootschap begonnen met Hamas. Dat is voor Israël een grote teleurstelling. Abbas en zijn vrienden zijn al levensgevaarlijk, maar Hamas is nog veel erger. Israël protesteert dan ook voordurend tegen deze samenwerking. Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal u zeggen wie gij zijt...
Kinderontvoerders
Volgens Netanyahu moet de internationale gemeenschap Abbas manen om te stoppen met de samenwerking met Hamas. 'Een ieder die de vrede een warm hart toedraagt, moet de Palestijnse Autoriteit te verstaan geven dat zij geen regering kunnen vormen met de steun van kinderontvoerders en moordenaars van onschuldigen.' Dat zei Netanyahu tegen Tony Blair, de internationaal gezant.
Daarnaast verweet Netanyahu de internationale gemeenschap een tamme reactie. De premier was zeer teleurgesteld in de reactie van het buitenland. Dat kan ik me goed voorstellen. Er staat hier meer op het spel dan drie levens van tieners. Dat is al erg genoeg, zou je zeggen, maar de samenwerking tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit baart Israël zorgen. Vrede komt op deze manier nooit dichterbij.
Het valt te hopen dat deze boodschap de komende dagen doordringt in het Westen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten