Vice-premier VK: "Britse waarden beledigen moslims"

Geen categoriejun 22 2014, 15:15
Nee, dit is geen grapje. Hij zei het echt. Nick Clegg van de LibDems heeft een sorrybrief geschreven aan de 'Muslim Council of Britain' en gaat daarin uitgebreid op de knieën.
Bij een recent onderzoek waarbij enkele scholen in het Britse Birmingham waren betrokken werden bizarre taferelen aangetroffen: gescheiden godsdienstlessen waarbij alleen de islam op het programma staat, muziek werd afgeschaft en schoolreisjes die alleen door moslims konden worden bijgewoond.
Uiteraard reageerden de Conservatives meteen. Deze wanpraktijken moesten worden aangepakt, aldus de minister-president, en in de plaats van dit islamitische uitsluitcurriculum moesten 'British values' worden onderwezen. Wat zijn die 'British values' dan? Nou, volgens premier Cameron zijn dat de volgenden: vrijheid, tolerantie, respect voor de wet, geloof in persoonlijke en sociale verantwoordelijkheid en respect voor de Britse instituties. Het ministerie van onderwijs voegde daar later ook nog individuele vrijheid en tolerantie voor andersgelovigen aan toe.
Kortom, een heel keurig en net rijtje dat opsomt waar westerlingen voor staan. Als er iets mis mee is, dan is het misschien de Britse arrogantie dit te scharen onder 'Britse waarden'. Dit zijn namelijk de peilers onder de gehele Westerse samenleving en verklaren het succes van de Europese en Noord-Amerikaanse landen. Maar een kniesoor die daar over valt, want deze waarden verdienen gewoon respect, trots en verdienen het met verve te worden uitgedragen. Hoe je ze ook noemt.
De vice-premier van Groot-Brittannië - Nick Clegg - denkt daar echter anders over. In een open rebellie tegen zijn eigen baas Cameron schrijft de LibDem-partijleider een kruiperige en gluiperige brief naar de zogeheten 'Muslim Council of Britain' waarin hij luidkeels afstand neemt van Britse waarden:

Mr Clegg is worried that some Muslims are offended because their religion is often singled out when ministers talk about “British values”. He believes that David Cameron and Michael Gove, the Education Secretary, may unwittingly anger Muslim community leaders the Government needs to tackle extremism and could fuel Islampohobia among the British public.

Kennelijk heeft Clegg moeite met lezen. Cameron en zijn onderwijsminister zijn toch duidelijk geweest: respect voor andermans religie hoort gewoon bij de Britse waarden, maar volgens Nick Clegg worden moslims onevenredig hard aangepakt door die gemene Tories en alle 'islamofoben' (yep, haal uw schrapkaart voor het spelletje 'Bullshit Bingo' maar weer tevoorschijn) die gewoon willen zeggen waar het op staat en graag vertellen welke onderliggende oorzaken de reden zijn voor het grote economische en maatschappelijke succes van Groot-Brittannië en alle andere landen die een dergelijk waardesysteem hanteren.
Het moge duidelijk zijn: Nick Clegg schaamt zich om Brit te zijn, en vindt dat hij iets heeft om zich voor te verontschuldigen. Terwijl het juist de hoofdpersonen rond de Birminghamse schoolterreur zijn, die zich diep zouden moeten schamen en hun excuses aanbieden. Als Groot-Brittannië érgens sorry voor zou moeten zeggen, is het wel voor het feit dat onder de neus van de overheid deze knotsgekke figuren zo lang zo vrij hebben kunnen opereren.
Maar Nick Clegg is overal toe bereid als hij maar niet op die immens lange tenen van de Britse moslimgemeenschap hoeft te staan. Hij is bereid zijn eigen normen en waarden te verloochenen, als hij maar in het gevlei kan komen bij de Muslim Council of Britain. Een organisatie die, mind you, het geweld rond de Deense cartoons in 2005 goedpraatte, die poging op poging waagt de holocaust te relativeren en juist het Joodse Israël van "genocide" beschuldigt. Oh, en had ik al verteld dat het enorme homohaters zijn?
Dit zijn de types voor wie Clegg diep buigt. Moreel laakbare personages, maar het niet hoeven beledigen van die mensen is kennelijk het allerhoogste doel in het leven voor de LibDem-partijleider. Het is zeer trieste zelfrelativering.
Mijn laatste punt? Aangezien het in dit land de afgelopen maanden standaardprocedure is geworden om bij elk voorval bij het Front National hun Nederlandse zusterpartij PVV aan te vallen, zou ik graag ook het commentaar horen van D66 op deze schandalige uitspraak. Vindt Pechtold ook dat Nederlandse waarden een gevaar vormen, omdat ze gematigde moslims zouden kunnen beledigen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten