VNL heeft nog een lange weg te gaan

Geen categoriejun 23 2014, 9:00
De geest is dan eindelijk uit de fles: de van de PVV afgesplitste Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren betreden het politieke speelveld met een eigen partij.
Op DDS hebben we er dit weekeinde al een aantal malen aandacht aan besteed: Voor Nederland, de nieuwe klassiek-liberale politieke partij die door de beide leden van de kamerfractie Groep Bontes / Van Klaveren is opgericht. Mijn collega Frank was meteen enthousiast, maar mijn collega Michael reageerde bedachtzaam:

Het is lang niet gemakkelijk om de rechtse kiezer achter je te krijgen. Daar heb je een goed program voor nodig (dat is er), een charismatische leider (moet aan worden gewerkt) en veel media-aandacht (dat gaan we zien). Oh, en dan ook nog eens een goede strategie, goede mensen om je heen die maar wat graag keihard willen werken, en last but not least geluk.

Alhoewel ik Franks enthousiasme deel, deel ik ook Michaels behoedzaamheid. Tuurlijk: hartstikke mooi dat er een partij in de Tweede Kamer de totaal versociaaldemocratiseeerde VVD en D66 eens gaat leren wat liberalisme nu daadwérkelijk inhoudt, maar een partij oprichten en wat bescheiden publiciteit opwekken is pas stap één.
De afgelopen twee jaar gingen er al verscheidene rechtse partijen op de fles. Ideologisch gezien de VVD, maar in materiële zin zagen we reeds de revue passeren: Democratisch Politiek Keerpunt van de egocentrische drinkeboer Hero Brinkman, de Libertarische Partij van de van belastingontduiking en faillisementsfraude verdachte Toine Manders en Artikel 50 van de heethoofdige voormalige alcholist Daniël van der Stoep.
Kunnen Bontes en Van Klaveren het verschil maken en boven deze enorme puinhoop van falende minipartijtjes uitstijgen?
Voor een ledenpartij als VNL is het daarnaast ook belangrijk alle leden goed te blijven screenen. Er is inmiddels een omvangrijke kudde politieke nomaden op de been die na Trots op Nederland, Democratisch Politiek Keerpunt, de Libertarische Partij én Artikel 50 nog steeds dromen van een politieke carrière. Ze zijn wanhopig genoeg om zich aan ieder nieuw initiatief dat de kop opsteekt te verbinden. Deze mensen kenmerken zich verder ook niet door een enorm intellect of een politieke gave, maar vooral door het redeloze verlangen om macht uit te oefenen en in het middelpunt van de aandacht te staan.
Een deel van deze mensen koestert zelfs extreem-rechtse sympathieën, die ze via deze nieuwe partijen 'mainstream' proberen te maken. Gevaarlijk voor VNL, en zelfs gevaarlijk voor Nederland. Bontes en Van Klaveren hebben er nog een dagtaak aan hun kersverse ledenpartij ook een schone ledenpartij te houden, in plaats van een bedenkelijke bruine.
Wat betreft de andere benodigdheden voor een nieuwe partij: aangezien de heren Bontes en Van Klaveren volop media-aandacht hebben gehad - ook voordat hun partij het levenslicht zag - zit het met hun vermogen om publiciteit te genereren waarschijnlijk wel snor. Toch lijkt er aan de PR-skills van de beide heren nog het één en ander te schorten. Want wie lanceert er nu weer een nieuwe politieke partij middenin een wereldkampioenschap voetbal?
Kortom, er is nog een lange weg te gaan. Gelukkig (niet voor ons, maar wel voor VNL) hebben we ook nog een kabinet dat van geen wijken weet, dus de heren hebben voorlopig nog genoeg tijd om aan hun fonkelnieuwe initiatief te sleutelen, en het schip VNL klaar te maken voor de proeve van bekwaamheid met de eerstvolgende Kamerverkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten