2014 voor christenen nu al een rampjaar

Geen categoriejul 24 2014, 15:15
Egypte, Nigeria, Irak, Syrië en Iran. Wereldwijd lijden veel christenen. 2014 is een waar rampjaar.
Het was gisteren precies honderd dagen geleden dat Boko Haram in Nigeria honderden meisjes ontvoerde. Onlangs schreef ik een artikel over deze meisjes. Velen zitten nog steeds vast. Zij worden door de islamitische terroristen verkracht en vernederd. Ook zijn zij 'bevrijd' van de (christelijke) achtergrond die zij in hun jonge leven hebben gekregen. Boko Haram heeft er islamitische meisjes van gemaakt.
De hele wereld heeft zich een klein poosje bezig gehouden met het lot van deze kinderen. Bringbackourgirls heeft echter weinig zoden aan de dijk gezet. Nu, honderd dagen later, is de wereld hen alweer vergeten. In Nigeria gaat het geweld van Boko Haram tegen christenen ondertussen onverminderd door...
Meriam Ibrahim
Voor we verder gaan met verdrietig nieuws, er is gelukkig ook positief nieuws te melden op het gebied van christenvervolging. Meriam Ibrahim werd begin dit jaar nog veroordeeld tot de doodstraf omdat ze christelijk was. Na grote protesten over de hele wereld werd mevrouw vrijgelaten. Vanmorgen is Meriam veilig geland in Rome!
De afgelopen weken zijn de ontwikkelingen in Irak en Syrië echter vooral triest te noemen. Door de komst van de Islamitische Staat is het sektarische geweld opgelaaid. Soennieten verdrijven sjiieten en andersom. Ook vecht IS(IS) met de Koerden. Tussen al dat geweld zijn vooral de christenen de dupe. De Islamitische Staat kent geen genade. In Mosul kregen christenen vorige week de keuze uit drie kwaden: Bekeren, betalen of vluchten. Men sloeg massaal op de vlucht. Ondertussen worden kloosters en kerken binnengevallen. De Islamitische Staat maakt aan een rijke geschiedenis van christenen in het Midden-Oosten een einde. Eeuwenoude manuscripten en relieken worden vernield.
Dappere man
Hier in het Westen neemt niemand het op voor deze christenen. Ook moslims zwijgen. In Irak zijn er echter moslims met lef. Zij durven op te komen voor deze onderdrukte bevolkingsgroep die nooit een vlieg heeft kwaad gedaan. Een hoogleraar uit Mosul, die zich verzette tegen de verdrijving van christenen, moest dat echter met zijn leven bekopen. Hij werd door de Islamitische Staat om het leven gebracht. Dappere man! Trieste afloop. Ergens is het te begrijpen dat anderen in de Islamitische Staat nu niet meer durven.
Demonstraties in Nederland en andere Westerse landen blijven echter uit. Waarom stroomt de Dam niet vol met mensen die het geweld van IS(IS) tegen sjiieten, christenen en Koerden veroordelen? Waarom blijft het zo stil terwijl het Midden-Oosten op dit moment wordt gezuiverd van christenen? De afgelopen decennia zijn Joden al massaal verdreven uit de Arabische wereld. Alleen in Israël zijn zij nog veilig. Als de huidige ontwikkelingen zich doorzetten, gaat hetzelfde gebeuren met de honderdduizenden christenen in deze regio. De wereld staat er bij en kijkt er naar.
Velen van ons gaan deze weken op vakantie. Lekker ergens genieten van de rust en de stilte. De christenvervolging zal in deze weken echter onverminderd door gaan. IS(IS) zal verder oprukken. Goed om af en toe bij stil te staan. Ook tijdens de vakantie.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten