Aleksandr Borodai op EU-sanctielijst

Geen categoriejul 13 2014, 14:00
Inreisverbod en bevriezing banktegoeden
De EU heeft sancties opgelegd aan Aleksandr Borodai, de premier van de zelfuitgeroepen 'Volksrepubliek Donetsk'. Hij en nog 10 anderen krijgen een reisverbod naar de EU en hun tegoeden worden bevroren. Volgens de EU is Borodai verantwoordelijk voor de 'bestuurlijke' activiteiten van de separatisten in de 'Volksrepubliek Donetsk'.
Zoals bekend heeft die zich na een referendum onafhankelijk verklaard van Oekraïne en zoekt het aansluiting bij Rusland. De EU wil niet dat Oekraïne of deelgebieden daarvan zich aansluiten bij Rusland, omdat de EU het gebied zelf bij de Unie wil trekken.
Borodai (41) is een Rus en wil niets van de EU bemoeienis weten. Hij was eerder actief op het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. Daarna dook hij op in het oosten van Oekraïne om daar de pro-Russische separatisten te helpen. Borodai blijft echter ontkennen dat hij banden heeft met Moskou. Ook andere 'kabinetsleden' in Donetsk zijn op de lijst geplaatst, zoals minister Aleksandr Chodakovski van Veiligheid. Net als enkele rebellencommandanten en leiders van de andere opstandige regio in Oekraïne, de 'Volksrepubliek Loehansk'. Een van hen is Marat Basjirov; voorzitter van de raad van ministers in Loehansk.
Ik blijf het vreemd vinden dat de EU zich zo nadrukkelijk met een soeverein land blijft bemoeien en willens en wetens het conflict met Rusland heeft gezocht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten