Belastingdienst bederft plezier van WK-pooltje

Geen categoriejul 03 2014, 15:15
De Belastingdienst jaagt op bedrijven die werknemers een WK-pooltje laten organiseren op het werk. Want als je te veel 'verdient', moet je 29 procent kansspelbelasting aftikken.
Hoe bederf je het plezier tijdens het WK, het liefst voor zoveel mogelijk Nederlanders? Daar heeft de Belastingdienst de afgelopen maanden veel over nagedacht. Na vier gewonnen wedstrijden van Nederland komt de blauwe-enveloppenbrigade met een waarschuwing op de proppen: pas op met de WK-pool op het werk, want als je er meer dan 454 euro aan overhoudt, moet je 29 procent kansspelbelasting betalen. Aan dat bedrag kom je zo als een grote groep meedoet.
Het is een waarschuwing aan het adres van de deelnemers - want wie niet binnen één maand die 29 procent winstbelasting betaalt, krijgt een naheffingsaanslag van maximaal 50 procent extra - maar het is vooral een waarschuwing voor bedrijven. In de ogen van de Belastingdienst is het bedrijf waar zo'n WK-pooltje wordt georganiseerd er ook verantwoordelijk voor, al komt het initiatief van de werknemers.
De Telegraaf schreef vanochtend over de jacht van de Belastingdienst op WK-pooltjes. Vooral dit stukje uit het bericht fascineerde mij:

De Belastingdienst kan niet aangeven hoe bekend wordt wie de poolbelasting is verschuldigd, omdat dat 'strategische informatie' is. "We gaan er heel zorgvuldig mee om, maar voor WK-pools gaan we geen speciale taskforce opzetten."

Vroeger werden voorspellingen op papier geschreven, en kon de fiscus alleen door een tip grote poolwinnaars op het spoor komen. Omdat de meeste pools nu online staan, is het gemakkelijker geworden om te achterhalen wie die organiseren en hoeveel ermee wordt gewonnen.

Er komt geen speciale taskforce om al die mensen aan te pakken die zomaar wat geld verdienen aan hun WK-pooltje op het werk. Dat moest er nog bij komen, zeg. Maar het wordt uit het berichtje van de krant wel duidelijk hoe de Belastingdienst gaat checken wie er kansspelbelasting moet afdragen. Het internet is hun grote vriend. Wie een WK-pooltje op werk organiseert, kan beter offline en op papier een pooltje regelen. Dat is veel minder makkelijk te checken voor de aasgieren van de Belastingdienst.
Dat de Belastingdienst jaagt op deelnemers aan WK-pooltjes is de zoveelste poging om ondernemers, werknemers en de rest van Nederland te stangen. Het slaat werkelijk nergens op. Zelfs Wouter Koolmees van D66 vindt het belachelijk. Ja, zelfs die partij. "Volslagen onuitvoerbaar," zegt Koolmees over de controle van de Belastingdienst. "Meent het kabinet dit werkelijk?" aldus Koolmees in schriftelijke vragen aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Het zou me niets verbazen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten