Bestuur Artikel 50 gaat op eigen houtje door

Geen categoriejul 27 2014, 18:59
Het ontbonden bestuur geeft het niet op.
Zoals ik onlangs berichtte stond Artikel 50 een week geleden op ontploffen. Dit kwam voor een deel doordat leider Daniël van der Stoep weinig van zich laat horen aan partij- en bestuursgenoten, omdat er een richtingenstrijd plaatsvond, en omdat hij aankondigde gevoelige informatie over UKIP te gaan lekken, de Britse broederpartij van Artikel 50.
Na mijn artikel besloot Van der Stoep om het hele bestuur van de partij te ontbinden. Er kwamen te veel mensen tegen hem in opstand en er werd (blijkbaar) te gevoelige informatie gelekt. Zo'n actie is natuurlijk niet bepaald wat je verwacht van een 'democratische partij,' maar daar had de voorzitter lak aan. De hele organisatie moest eraan geloven, hij wilde graag in zijn eentje doorgaan en zich omringen met andere mensen.
Het ontbonden bestuur werd daar plotseling - zonder waarschuwing vooraf - van op de hoogte gebracht. Van der Stoep liet het hen namelijk weten in een besloten Facebook-groep. Niet geheel onterecht waren de andere bestuursleden daar allerminst over te spreken.
Na zich enige tijd op hun positie te hebben beraden heeft het ontbonden bestuur een persbericht rondgestuurd waarin het aankondigt dat het, net als Van der Stoep, op eigen houtje wil doorgaan. Dat houdt in: buiten Artikel 50.
In het bericht leggen ze uit wat de directe aanleiding was voor de breuk:

Afgelopen week heeft een aantal van de bestuursleden van Artikel50 besloten hun bestuursfunctie neer te leggen omdat men zich niet kon vinden in de koers die partijvoorzitter Daniël van der Stoep hanteerde richting UKIP. Dit ging gepaard met andere uitingen op de sociale media die onzes inziens voorzitter onwaardig waren. Daarbij vonden deze gedragingen plaats zonder enig overleg of communicatie met het bestuur. 

Dit alles heeft inmiddels geresulteerd in het ontbinden van het voltallige bestuur door Daniël van der Stoep.

Het bestuur gaat verder:

Binnen het ontbonden bestuur bestaat veel motivatie om door te gaan in een nieuwe samenstelling, om de rechtse kiezer van een gedegen, eurosceptisch alternatief te kunnen voorzien. Het reces is nu aangebroken en deze tijd zal worden benut om met elkaar en met u tot nieuwe plannen te komen. Mocht dit vruchten afwerpen dan zal medio september hier meer over worden gecommuniceerd.

Het ontbonden bestuur is niet langer gelieerd aan Artikel50 en vice versa. Meedenken over een alternatief kan via [email protected]. Om op de hoogte te blijven over de ontwikkelingen kan men zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. 

Het zal interessant zijn om te zien of het bestuur erin slaagt om een nieuwe organisatie op te zetten. Zoiets heeft nogal wat voeten in de aarde, zeker ook omdat Van der Stoep in grote mate het gezicht was (en is) van Artikel 50, en de andere bestuursleden relatief onbekend zijn. Het zal hierbij van belang zijn wat het enige gekozen raadslid van de partij - Gerton van Unnik in Weesp - besluit te doen. Daarover is mij vooralsnog niets bekend.
Hoe dan ook, er ligt nog altijd een gat op rechts en verschillende ploegen moeten daar theoretisch in kunnen springen. Van der Stoep gaat door, maar ik heb er een hard hoofd in dat hij de boel opnieuw op de rails krijgt na deze vreemde affaire; het ontbonden bestuur is weliswaar behoorlijk democratisch, maar heeft minder contacten dan Van der Stoep én moet opeens een nieuwe naam verzinnen als ze doorgaan; en dan zijn er ook nog allerlei andere (nieuwe) rechtse groepen/partijen die naar de gunsten van de kiezer dingen.
Makkelijk zal het dus niet worden, maar het is in ieder geval noemenswaardig dat A50 echt compleet uit elkaar is gevallen en dat de twee strijdende partijen (min of meer Van der Stoep en enkele loyalisten tegen de rest) stug doorgaan met hun pogingen om politiek alsnog iets voor elkaar te krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten