De bal is rond

Geen categoriejul 13 2014, 8:59
Geen peiling van De Hond vandaag. Waar ga je dan over schrijven op de vroege zondagmorgen? Wat houdt de gemoederen momenteel het meeste bezig? Voetbal!
Vanavond eindigt het WK Voetbal 2014 met een duel tussen Duitsland en Argentinië, waar natuurlijk de Nederlandse Leeuw had moeten staan. Maar ja, de bal is rond en Nederland vloog eruit. Met de loterij van penalties. Achteraf zeuren over hoe het anders had gemoeten heeft geen zin, geen enkele zin. Toch overheerst een algeheel gevoel van teleurstelling. Immers, na het vertoonde spel tegen Spanje, de glansrijke zege in de groep en de overwinningen in de achtste en kwartfinales leek een weg naar de finale slechts een formaliteit. Ook al, omdat Argentinië tegen de Zwitsers op miraculeuze wijze had gezwijnd. De wedstrijd om de derde plek, de zogenaamde 'troostfinale' mag wat mij betreft direct van het programma geschrapt worden, want totaal overbodig.
Tot zover het sportieve gedeelte. In deze zondagochtendcolumn wil ik even stilstaan bij de enorme industrie, die de voetballerij is geworden. Niet alleen door de mega transfers, de mega salarissen en de mega reclame inkomsten. De voetballerij is een hele commerciële bedrijfstak geworden in slechts enkele decennia. Nu is het natuurlijk zo, dat voetballers geen 40 jarige carrière kennen, maar je kunt je afvragen of de miljoenensalarissen wel in verhouding staan tot de geleverde prestaties. Dat geldt eens temeer voor een bescheiden competitie als de Nederlandse, waar niet zelden voetbalclubs met belastinggeld moeten worden gered van faillissement. Laat ook daar de markt zijn werk doen zou ik zeggen.
Dan zijn er nog de spelregels. Sommigen, waaronder collega columnist bij DFT, de heer Jaap van Duijn, willen dat die aangepast worden aan de moderne tijd. Ook daar is iets voor te zeggen. Zo hield Van Duijn gister in diens column (inlog) een vurig pleidooi voor een aanpassing van de spelregels. Zo zou Van Duijn graag grotere doelen zien. Immers, de afmetingen van de goal zijn sinds het begin van het voetbal, in 1863, niet meer veranderd, terwijl de gemiddelde lengte van de mannen is gestegen van 1 meter 67 naar 1 meter 83. Ook al heeft Van Duijn daar een terecht punt, persoonlijk hoeft dat niet van mij. Laat alles maar bij het oude, op één ding na: de buitenspelval. Het voetbal zou in mijn ogen enorm aan aantrekkelijkheid winnen als die totaal werd opgeheven. Dan wordt ook direct Van Duijn's andere bezwaar (veel te weinig doelpunten) opgeheven.
Wat in elk geval duidelijk is, is dat het land dat het WK wint ontegenzeggelijk een economische boost tegemoet kan zien. Dat zagen we ook aan Spanje na het vorige WK. Klaarblijkelijk geeft die wereldtitel zoveel vertrouwen aan de mensen, dat ze meer gaan uitgeven en positiever in het leven staan. Wat dat betreft mag het failliete Argentinië hopen dat het vanavond wint van de Duitsers. Maar ik denk dat de sterkste economie van de EU geen enkel cadeautje zal weggeven. De Argentijnen zullen als hun spreekwoordelijke biefstukken worden gegrild. Denk ik en hoop ik.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten