De dubbele agenda van Christine Lagarde

Geen categoriejul 15 2014, 17:44
Volgens econoom Martin Armstrong speelt Frankrijk via het IMF een slinks spelletje om de spaarder en gepensioneerde te laten betalen voor de crisis, zodat de Fransen verder kunnen leven als God in Frankrijk.
Die Armstrong is niet de eerste de beste (zie link), dus als hij dergelijke zware beschuldigingen uit, dan verdient dat een nadere beschouwing. In zijn column van 28 juni jongstleden schrijft hij, en ik citeer:

"I have gone on record that the most dangerous organization is the now French led IMF with Christine Lagarde at the helm, which has presented a concept report that debt cuts for over-indebted states are uncompromising and are to be performed more effectively in the future by defaulting on retirement accounts held in life insurance, mutual funds and other types of pension schemes, or arbitrarily extending debt perpetually so you cannot redeem. Yes you read correctly, The new IMF paper is described in great detail exactly how to now allow the private sector, which has invested in government bonds,  to be expropriated to pay for the national debts of the socialist governments."

Hij baseert zich daarbij op een concept rapport van het IMF uit december vorig jaar, waarin klip en klaar staat dat overheden pensioenbeleggers kunnen (en zullen) dwingen om een deel van hun overheidsschulden onder te brengen bij diezelfde pensioenbeleggers en hen dwingen met een lager rendement genoegen te nemen. Het valt dan niet zo op (u merkt dat pas over vele jaren), het staatsschuldenplaatje ziet er opeens een stuk vriendelijker uit en op deze wijze wordt de rekening handig naar de toekomst toe geschoven. In feite gebeurde in Nederland hetzelfde met het overnemen van (een deel van) de hypotheekportefeuilles van de banken door pensioenbeleggers (onder het mom van de gouden balansregel: langlopende activa moeten met langlopende geld worden gefinancierd).
DDS Finance heeft vorig jaar ook al aandacht besteed aan de plannen van het IMF om de (pensioen-)spaarder te belasten. [zie hier en hier en hier]. Nu worden meer bloggers wakker, waaronder deze Armstrong, en hij trekt ook meteen fel van leer. Zo noemt hij Lagarde 'de gevaarlijkste vrouw ter wereld', dat zal je gezegd worden. Armstrong vervolgt met terechte kritiek dat men het systeem niet wil veranderen, maar gewoon wil doorgaan met schuld op schuld te stapelen, in de hoop dat de crisis overwaait:

"There is no discussion whatsoever of reforming the system. They are merely planning to default on savers expropriating their savings, but continue to borrow forever. Nobody is even bothering to look at the structure that simply cannot work. (...) To reduce the enormous national debt, they maintain that government has the right to directly usurp the savings of citizens. Whether saving money, securities or real estate, about ten percent could be expropriated. This is the IMF view."

Tsja, als de berg niet naar Mozes komt, dan moet Mozes maar naar de berg, nietwaar? Stel je voor dat de politieke elite het probleem op een structurele wijze zou aanpakken. Omdat de de gemiddelde staatsschuld van de eurozonelanden groter is dan negentig procent van hun BBP en de economieën van die landen niet in staat zijn om die schuldenberg naar beneden te krijgen (al helemaal niet met zware bezuinigingsoperaties) zal het geld ergens vandaan moeten komen. Oftewel, in de woorden van Armstrong: 'Socialism is no longer to help the poor against the rich, but to help the government against the people'. Hetzelfde geldt voor de verlenging van looptijden van staatsobligaties, ook in particulier bezit. Heeft u een 2-jarige obligatie? Pech gehad, we verlengen de looptijd naar 20 jaar!
Mocht u denken, dat ik alles uit mijn duim zuig, het staat er echt. Het 'mijn en dijn' is niet langer heilig bij het IMF, de EC en de ECB. U zult betalen! Zo gaat dat tegenwoordig. Het kunstje is al eerder vertoond. In Griekenland. Ook met uw geld overigens. Immers, de leningen van de noodfondsen, oorspronkelijk gezet op 15 jaar, zijn intussen verlengd naar 50 jaar. Officieel geen kwijtschelding, in de praktijk pure diefstal, immers, ik kan het niet anders zien dan een massale onteigening van eigendomsrechten van private pensioenfondsen. Geld dat van u en mij is. Verbazingwekkend dat je niemand van de financiële pers hierover hoort. Liggen die te pitten of zo?
Armstrong waarschuwt nog een keer voor de dreigende bubble in de aandelenmarkten, omdat het geld van beleggers toch ergens heen moet, nu ze erachter komen dat de ooit zo veilig gewaande staatsobligaties een uiterst giftige beleggingspil is gebleken. Hij kwalificeert het IMF als een 'unelected dictatorship over people’s lives', die een brutale greep doet uit de pensioenen van de deelnemers aan pensioenfondsen. Het is ook niet voor niets dat de eurozone een federatie wil worden, ze zien in Brussel de bui al hangen, aldus Armstrong. De schulden van de zuidelijke periferie en Frankrijk zijn simpelweg te groot, hun economieën te zwak. En dus komt men het geld halen waar het zit: in de rijk gevulde pensioenkassen van de Noord-West Europese eurozonelidstaten. Welk land wordt het zwaarst getroffen denkt u...?
Bijkomend nadeel is, dat door deze move alle marktmechanismen in de financiële sector op zijn kop worden gezet. But who cares as long as the show can go on? Men kan in elk geval later niet zeggen dat er niet gewaarschuwd is, al was het maar via DDS.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten