De Noorse 'Mammon' dienen?

Geen categoriejul 30 2014, 10:00
Noorwegen probeert met Mammon het televisiesucces van buurlanden Zweden en Denemarken te volgen en slaagt daar redelijk in.
Hoewel het internationale televisiesucces van series als Borgen, The Killing en Wallander door velen als een Scandinavisch succes wordt gezien, is het toch vooral het feestje van Denemarken (Borgen, The Killing) en Zweden (Wallander). Noorwegen komt er wat betreft bekaaid van af. Enkele jaren geleden is met het niet verkeerde detectivedrama Varg Veum een poging gedaan om de Deens-Zweedse hegemonie te doorbreken, maar de meest recente hit is dan toch The Bridge wat juist een Deens-Zweedse coproductie is. Met Mammon hoopt de Noorse staatsomroep NRK het tij te keren en om het vertrouwen daarin te onderstrepen is – zelfs voordat Mammon in de Noorse huiskamers viel te zien – een tweede seizoen besteld.
Hebzucht in Noorwegen
De titel voor deze zesdelige miniserie is niet zonder toeval Mammon. De Bijbelse Mammon is de afgod van het rijkdom en wanneer iemand Mammon dient is dat geen compliment: hebzucht is dan het devies. Niet voor niets stelt de Bijbel dat je niet God én de Mammon kan dienen. De Noorse variant voor Mammon staat voor de duistere onderbuik van de financiële, politieke en journalistieke wereld. Een duistere wereld waar journalist Peter Verås het licht op schijnt, maar waarbij de getoonde financiële fraude bij een multinational leidt naar zijn eigen broer die niet lang daarna zelfmoord pleegt. Verås’ journalistieke carrière overleeft dit niet en leidt hem naar de woestijn van de sportredactie.
Het offer van Abraham
Jaren later wordt het verhaal weer opgepakt en is Verås nog steeds in dienst bij de sportredactie wanneer een golf van dezelfde soort zelfmoorden zich voordoet. Wanneer Verås zich hier verder in verdiept, blijken alle mannen die zelfmoord hebben gepleegd – zijn broer incluis – deelgenoot te zijn van een groter complot. Een complot waar een ander deel van de Bijbel van betekenis voor is. In de Noorse (staats)kerk waar de onbuigzame vader van Verås de scepter zwaait, hangt een door zijn broer geschonken schilderij dat het offer van Abraham uitbeeldt. Om Abraham’s geloof te testen beveelt God hem zijn zoon Isaak te offeren. Wanneer Abraham gehoorzaamt en op het punt staat om het offer daadwerkelijk te brengen wordt hij door een engel tegengehouden en daarmee erkend in zijn ware geloof in God. Een niet erg gezellig verhaal dat de eerste concrete aanwijzing inhoudt in de queeste van Verås om achter de waarheid te komen. Een waarheid waardoor zijn neef weleens in groot gevaar zou kunnen verkeren.
Nordic Noir
De zes afleveringen van het eerste seizoen van Mammon vormen het verhaal van de zoektocht van Verås naar de waarheid achter de zelfmoorden en in hoeverre de wereld van politiek, journalistiek en bedrijfsleven daarbij betrokken zijn. Net als The Killing en The Bridge is ook dit eerste seizoen van Mammon een afzonderlijk verhaal. Deze spannende Nordic Noir behaalt niet de kwaliteit van The Bridge en The Killing, maar is zonder meer een goede poging van Noorwegen om bij het internationale succes van deze hitseries aan te sluiten. En voor liefhebbers van all things Scandinavian kunnen met een gerust hart deze Noorse Mammon dienen.
‘Mammon’ is vanaf 29 juli verkrijgbaar en wordt uitgeven door Lumière. Deze recensie is gebaseerd op de DVD-versie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten