ISIS blijkt meer islamitisch dan we willen toegeven

Geen categoriejul 29 2014, 15:15
Er is al veel over gezegd en geschreven: de oprukkende troepen van ISIS maken Syrië en Irak onveilig. Huizen worden gestolen, vrouwen worden verkracht en vele mensen worden onthoofd of doodgeschoten. Veel christenen krijgen de keuze: bekeer, betaal belasting of sterf. De relativerende mens zal deze vreselijke gebeurtenissen echter meteen loskoppelen van de ware islam. Maar is dat terecht?
“Radicale gekken” en “dit heeft niks met religie te maken” komen regelmatig voorbij. Maar hoe weten we dat het niets met de islam te maken heeft? Kennen we de koran en de sunnah (het levenspad van Muhammad) zo goed dat we deze stellige uitspraak kunnen doen? Of spreken we slechts een hoop uit omdat we graag tolerant zijn tegenover de religie van onze vriendelijke buurman? De islam beoordeel je niet door naar mensen te kijken, maar door de theologische bronnen in te duiken. We nemen een kijkje in die bronnen om te zien of ISIS zichzelf buiten de soennitische islam plaatst met een paar van de tot nog toe bekende wandaden.
Bekeer, betaal of sterf!
Vanuit Mosul, Irak kregen we het nieuws dat ISIS de christenen daar voor de keuze stelt om te bekeren of de Jizya-belasting te betalen. Doen ze dit niet, dan rest vluchten (als je kunt) of sterven. Betalen gaat meestal niet omdat er geen werk meer is en de uitbetaling van geld in handen van ISIS zelf ligt. Vandaar dat de meeste christenen proberen te vluchten. Deze praktijk klinkt als iets wat geen enkele religie zou leren. Toch komt dit rechtstreeks uit de koran. Ik citeer surah nummer 9 (At Taubah) vers 29 en 30:
“Doodt hen dan die niet in Allah en het Hiernamaals geloven en die niet voor verboden houden wat Allah en zijn Boodschapper verboden hebben verklaard; en zij die de godsdienst van de Waarheid niet als godsdienst nemen, van hen aan wie de Schrift is gegeven (Joden en christenen), totdat zij het beschermgeld (Jizya) betalen, naar vermogen, terwijl zij onderdanigen zijn.
En de Joden zeggen: “Oezair is de zoon van Allah,” en de christenen zeggen: “De Masih (Messias) is de zoon van Allah.” Dat zijn hun woorden uit hun monden. Zij doen soortgelijke uitspraken als degenen die voorheen ongelovig waren. Moge Allah hen vervloeken. Hoe kunnen zij zo afwijken?” vertaling: S. Siregar – tussen haakjes is van mij.
Vanuit het opgetekende leven van Muhammad leren we tevens dat hij zijn legercommandanten steevast de volgende opdracht meegaf: “Geef de polytheisten (waar christenen onder gerekend worden) als je hun belegerd de volgende keus: bekeer je tot de islam, als ze dit weigeren laat ze de belasting betalen, als ze dit weigeren zoek dan steun bij Allah en val ze aan.” (Lees de letterlijke vertaling van de overlevering hier).
Verkrachting van vrouwen
De Verenigde Naties hebben gemeld dat Iraakse vrouwen op niet geringe schaal het slachtoffer zijn geworden van verkrachting door leden van ISIS. Hoe bizar het ook klinkt: het is mijn overtuiging dat zelfs dit door de koran en Muhammad zelf wordt toegestaan.
In oorlogstijd mag de moslim namelijk slaven nemen. Dit zijn over het algemeen de weduwen en kinderen van soldaten waartegen de moslims vochten. Deze personen worden het rechtmatige bezit (ma malakat aymanukum) van de betreffende moslim die hen inlijft. We lezen in de overleveringen over het leven van Muhammad dat zijn mannen seks hadden met deze slavinnen, meteen na het buitmaken van hen. Muhammad werd zelfs door hen geraadpleegd of zij ‘voor het zingen de kerk uit’ moesten toepassen om zwangerschap te vermijden en een hoger losgeld op de slavenmarkt te waarborgen. U kunt de betreffende overlevering hier zelf lezen en beschouwen. Kunt u zich voorstellen dat tot slaaf gemaakte vrouwen wier mannen, vaders en oudste zoons zojuist zijn gedood c.q. overmeesterd, vrijwillig het bed in duiken met de nieuwe overheersers?
De koran ondersteunt seks met slavinnen onder andere met de volgende verzen:
Surah 23 (Al Moe’minoen) verzen 1 t/m 7:
“Waarlijk, de gelovigen slagen. Degenen die nederig zijn in hun shalat. En degenen die nutteloos gepraat vermijden. En degenen die zakat betalen. En degenen die hun kuisheid bewaren behalve tegenover hun echtgenotes of hun slavinnen, dan worden zij niet verweten.” – Vertaling: S. Siregar.
U weet nu dat de islam beoordeeld wordt op de koran en sunnah. U weet ook dat ISIS hiernaar handelt, in elk geval voor wat betreft bovenstaande wandaden. Bent u dan ook bereid te concluderen dat het probleem veel diepgaander is dan de notie dat een groep hersenloze bandieten met duizenden tegelijk het Midden-Oosten aan het veroveren is? Bent u daar al aan toe, ondanks dat uw buurman zo vriendelijk is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten