Israël: 'Er komt nog geen wapenstilstand aan'

Geen categoriejul 24 2014, 11:29
Natuurlijk niet: Hamas heeft zoveel tunnels gegraven, het duurt nog tijden tot ze allemaal vernietigd zijn.
Er zijn steeds meer landen - bijvoorbeeld Amerika - die er bij Israël op aandringen dat het akkoord moet gaan met een wapenstilstand. Dat zou nodig zijn om de bevolking van Gaza te beschermen, waar er de afgelopen dagen behoorlijk wat doden zijn gevallen.
Op zich is dat leuk bedacht, maar er zijn twee problemen:
1. Hamas heeft eerdere voorstellen afgewezen. De Palestijnse terroristen hebben duidelijk gemaakt dat zij er geen enkel probleem mee hebben om burgers op te offeren. Sterker nog, ze vinden dat prima; zolang het ze maar in staat stelt om de publieke opinie en de media te bespelen.
2. Israël heeft ondertussen zoveel kilometerslange tunnels ontdekt vanuit Gaza dat de Israel Defense Forces zich voorlopig niet kunnen terugtrekken omdat de vernieting van de tunnels flink wat tijd gaat kosten.

Een staakt-het-vuren op de Gazastrook waardoor Israëlische troepen terug moeten trekken van Palestijns grondgebied, is onwaarschijnlijk in de komende dagen. Dat heeft de Israëlische minister van Wetenschap, Technologie en Ruimte, Yaakov Peri, vandaag gezegd. Ik zie het niet gebeuren dat er een wapenstilstand in de komende dagen ontstaat, waarin het Israëlische leger vertrekt', zei Peri, ook ex-beveiligingschef, tegen de nieuwssite Walla. Hij voegde daaraan toe dat de troepen meer tijd hebben om de tunnels van de Gaza guerrilla te verwoesten. 'Ik kan met zekerheid zeggen dat twee of drie dagen niet genoeg is om deze tunnels te verwijderen.'

De leider van Hamas, Khaled Meshaal, heeft plots aangegeven nu wel akkoord te willen gaan met een bestand, dit hoegenaamd puur vanuit 'humanitaire redenen.'
Dat is natuurlijk een onzinverhaal van jewelste. Meshaal en zijn radicale vrienden hebben zich nooit druk gemaakt om Palestijnse burgerlevens en doen dat nu ook niet. Het zit hem alleen maar dwars dat Israëls aanvallen zo effectief zijn en dat er steeds meer tunnels worden ontdekt. Hij wil een 'bestand' om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk tunnels blijven bestaan - let wel, dat zijn tunnels die vervolgens gebruikt worden om wapens naar Gaza te smokkelen en / of om aanslagen te plegen in Israël zelf.
Laat dat nou precies de reden zijn waarom Israël zo'n deal voorlopig even niet ziet zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten