Israëls optreden niet disproportioneel

Geen categoriejul 29 2014, 18:00
Stockholmsyndroom media
Oud-oorlogscorrespondent Hans Knoop schreef vandaag in de NRC (inlog) een uitstekend opinie artikel, waarin hij de framing door de media van Israël als disproportionele aggressor glashelder aan de kaak stelt. Knoop:

"Het Israëlische leger maakt bij de huidige Gaza-oorlog ‘disproportioneel’ veel burgerslachtoffers door de inzet van ‘excessief geweld’ en pleegt daarmee zelfs een ‘oorlogsmisdaad’. Deze als feitelijk juist geponeerde beweringen worden dagelijks op de nieuwsconsument losgelaten. De cijfers – aldus de boodschap – spreken voor zichzelf. Meer dan duizend slachtoffers aan Palestijnse zijde, tegenover nog geen vijftig aan Israëlische kant. Kan het nog navranter en is hiermee het bewijs van ‘disproportioneel’ geweld niet overduidelijk aangetoond? Het antwoord luidt: nee."

Knoop wijst erop dat in de berichtgeving over Israël consequent de begrippen proportionaliteit en pariteit door elkaar worden gehaald. Pariteit (gelijkwaardigheid) kent men in het humanitaire oorlogsrecht niet, en voor de vraag of een militair optreden proportioneel is dienen andere criteria te worden gehanteerd dan uitsluitend het tellen van het aantal doden aan weerszijden.
Knoop stelt dat ook, dat veel journalisten ter plekke ten prooi lijken gevallen aan het Stockholmsyndroom (de gegijzelde krijgt sympathie voor de gijzelnemer, red.), met als gevolg dat zij zich vereenzelvigen met Hamas en de slachtoffers aan Palestijnse zijde. Dat lijkt mij ook. Knoop besluit dan met: 'Het enig echt disproportionele element in de Gaza-oorlog is de onterechte kritiek op het optreden van het Israëlische leger'. Precies, het Israëlische volk heeft het volste recht zich te verdedigen tegen de lafhartige raketaanvallen van de islamitische terreurgroep, die uit is op de vernietiging van het land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten