Kerry naar Israel om wapenstilstand af te dwingen

Geen categoriejul 23 2014, 11:24
Hoezo?
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gaat naar Israël. Zijn missie: een wapenstilstand afdwingen. Daarbij moet hij vooral Hamas vriendelijk aankijken, want het was die club die eerdere voorstellen (van Egypte) afwees.

De PLO heeft zich ondertussen achter de eisen geschaard die Hamas heeft gesteld om een eind te maken aan de recente geweldsuitbarsting. Hamas wil onder meer dat de Israëlische en Egyptische blokkades van Gaza worden opgeheven. Bij de recente geweldsuitbarsting tussen Israël en een aantal Palestijnse groeperingen zijn tot nu toe 570 Palestijnen en 29 Israëliërs omgekomen, onder wie 27 militairen.

De PLO is het dus met Hamas eens, terwijl ze weten dat die blokkades echt niet worden opgeheven. Dit betekent dat ze er bewust voor lijken te kiezen om de strijd te laten voortduren; ook Egypte heeft namelijk geen enkele behoefte aan een open grens met Gaza.
Kortom, dit kon weleens heel lastig worden. Israël wil maar wat graag vrede, maar dan wel alleen onder acceptabele voorwaarden. De eisen van Hamas zijn dat allerminst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten