Mega fusie tabaksindustrie

Geen categoriejul 13 2014, 12:00
Ter waarde van € 1,9 miljard
The Sunday Times meldt dat de Amerikaanse sigarettenproducent British American Tobacco (BAT) 1,9 miljard euro betaalt voor de megafusie met branchegenoten Reynolds en Lorillard.
Dit mag met recht een megafusie worden genoemd, want de nummers 2 en 3 gaan samen met nummer 4. De gezamenlijke omzet zal dan ruim boven de 10 miljard euro uitkomen, bij een bedrijfswaarde van meer dan veertig miljard euro. Reynolds en Lorrilard zijn bekend van sigarettenmerken Newport en Camel, BAT onder andere van de merken Pall Mall en Lucky Strike. De grootste sigarettenfabrikant in de VS is nu Altria, dat onder andere Marlboro verkoopt, met een marktaandeel van 44 procent.
De motieven voor de fusie zijn onder meer schaalgrootte. Doordat er steeds meer claims komen tegen de sigarettenindustrie van fanatieke anti-rokers lopen de juridische kosten enorm op. Elke sigarettenfabrikant beschikt inmiddels over een uitgebreide juridische staf van specialisten. Men moet heel wat pakjes sigaretten verkopen om die kosten terug te verdienen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten