Nederland moet actie ondernemen na dood 173 burgers

Geen categoriejul 18 2014, 12:45
Premier Rutte sprak vrome woorden nadat bekend werd dat het in Amsterdam opgestegen Malaysian Airlines-vliegtuig was neergehaald door pro-Russische rebellen uit Oekraïne. Maar daarbij mag het niet blijven.
Nadat gisteravond de informatie over de neergestorte vlucht MH17 slechts fragmentarisch tot ons kwam, hebben wij op de vroege middag van 'de dag na de ramp' al wat meer kennis tot onze beschikking. We weten bijvoorbeeld dat scenario's waarin de overheid van Oekraïne het vliegtuig uit de lucht zou hebben geschoten zeer onwaarschijnlijk zijn. Ook voor idiote beweringen dat het Israël of de 'New World Order' zijn, kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Naar alle hoogstwaarschijnlijke waarschijnlijkheid waren het dus de pro-Russische rebellen. Da's het eerste stukje informatie dat zo goed als vaststaat.
Ten tweede is de omvang van de ramp inmiddels ook duidelijk. Van de 298 omgekomenden was meer dan de helft (!) van Nederlandse afkomst. Dit maakt de ramp met de Boeing 777 van Malaysian Airlines één van de grootste rampen met Nederlandse slachtoffers in heugenis. Je zal helemaal terugmoeten naar de vliegtuigbotsing bij Tenerife in 1977 om zo'n slachtoffertal aan te treffen. Immers, zowel bij de vuurwerkramp in Enschede als de Bijlmerramp kwam slechts een fractie van het ongelofelijke aantal van 173 om het leven.
Deze twee dingen staan dus zo goed als vast: heel veel Nederlandse slachtoffers, en het waren de pro-Russische rebellen. Met die twee feiten zou Nederland in feite genoeg informatie moeten hebben om een vergeldingsactie op poten te zetten. Nederland zou geld uit het budget van ontwikkelingshulp moeten omleiden naar de Oekraïnse overheid op voorwaarde dat het gebruikt wordt in de strijd tegen de rebellen. Wellicht kunnen we ook nog wat oorlogsmaterieel wat momenteel niet in Mali of Turkije verblijft ook nog uitlenen aan Kiev?
Er moet bovendien worden uitgevonden wie de verantwoordelijke personen achter het neerschieten van de MH17 zijn, en Nederland moet eisen die personen te mogen berechten. Als dat niet mogelijk is, dan moeten die personen alsnog naar Den Haag komen, maar zich dan voor een internationale rechtbank verantwoorden. Of het nu opzet was of niet, het was in ieder geval verwijtbare en grove nalatigheid en ook dat levert een strafbaar feit op.
Hoe je het ook wendt of keert is de overheid er immers om burgers te beschermen. Lukt dat niet (zoals met deze vliegramp nabij Donetsk), dan moet de overheid gerechtigheid eisen. En met de informatie die we nu hebben betekent dat dus in dit geval dat Nederland werk maakt van de militaire uitschakeling van de rebellen en het berechten van de moordenaars van onze landgenoten. We moeten laten zien dat er met ons niet te sollen valt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten