Boko Haram zaait dood en verderf

Geen categoriejul 08 2014, 20:30
Terwijl de ogen van de hele wereld zijn gericht op de islamitische terreurbeweging ISIS, die de omgeving onveilig maakt in Syrië en Irak, vergeten we bijna dat ook hun 'broeders' in Nigeria met bloedstollend geweld huishouden.
Vanavond waarschuwde een speciale VN gezant voor het toenemend geweld door de Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram. Volgens de gezant, Said Djinnit, was de islamitische beweging alleen al de afgelopen 2 weken verantwoordelijk voor 18 aanvallen op burgers in het noorden van Nigeria. 'Het niveau van het geweld escaleert', aldus Djinnit. 'Het begint nu de veiligheid in de hele regio te beïnvloeden'. Ook hier onderschatten westerlingen het gevaar en de vasthoudendheid van de islamitische religie-fanaten. Boko Haram wil in Nigeria een islamitische staat vestigen en heeft sinds 2009 al duizenden mensen vermoord door bloedige bomaanslagen te plegen en door rechtstreekse aanvallen op onschuldige niet-islamitische burgers. De beweging houdt ook nog steeds meer dan 200 schoolmeisjes vast die in april werden ontvoerd.
Het is een trieste, maar bittere vaststelling, dat overal ter wereld extreem islamitisch geweld plaatsvindt. Of je nu in Afganistan of Pakistan bent, in Somalië of Jemen, in Syrië of Irak, in Mali of Nigeria, overal moorden, martelen en verkrachten de aanhangers van de 'religie van de vrede'. En wij hier in het Westen gaan gewoon door met het importeren van grote groepen mensen uit die culturen. Hoe zelf-destructief ben je dan?
En heeft iemand zich weleens afgevraagd hoe die religieuze moordenaars in Nigeria aan al dat geld komen om al die wapens te kopen? De oliedollars vloeien niet naar de straatarme bevolking. Begrijpt u wel? Kijk maar naar de foto, de beweging is uitstekend geoutilleerd, tot raketwerpers en anti-tank wapens aan toe. De methoden zijn beestachtig en barbaars: een régime van dood en verderf, van terreur en angst. En dat in de moderne een-en-twintigste eeuw. De Marietje Schaake's van deze wereld hebben geen flauw idee, not even a clue, welke bedreiging er van islam uitgaat.
Boko Haram werd in 2002 opgericht door de charismatische leider Mohammed Yusuf. De naam van de terreurgroep luidt in het Arabisch voluit Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad, oftewel 'Mensen die Toegewijd zijn aan de Verbreiding van het Woord van de Profeet en de Jihad'. Dat laat over het doel van de terreurgroep weinig te raden over. In de volksmond ging de beweging vervolgens Boko Haram heten, omdat het zich sterk keert tegen westers onderwijs (=boko haram).
De leiders willen een islamitisch en anti-westers kalifaat geheel ingericht volgens de strenge wetten van de sharia. Wie denkt dat hij vrij is om te zeggen, te denken of te geloven wat hij wil heeft het mis. Wie niet gehoorzaam is aan de fundamentalistische doctrine van de geloofsfanaten kan een enkele reis naar het paradijs krijgen. Zonder aarzelen en zonder pardon.
De noordelijke helft van het West-Afrikaanse land bestaat in meerderheid uit een moslimbevolking, in het zuiden wonen vooral christenen. In beide landsdelen wonen echter ook omvangrijke religieuze en etnische minderheden, die elk hun eigen geloof willen belijden. Dat mag dus niet van de islamieten, waardoor er al jarenlang dood en verderf wordt gezaaid. Boko Haram wijst niet alleen seculier onderwijs af, ook vrije verkiezingen worden als strijdig met islam beschouwd. In de ogen van de moslims wordt de Nigeriaanse staat bestuurd door 'infidels', ongelovigen, en hun kop moet eraf. Wij kunnen ons -denk ik- niet voorstellen hoe totaal achterlijk die lui zijn. Noemde wijlen Pim Fortuyn islam geen achterlijke cultuur? Iedereen die weleens in een streng islamitisch land is geweest kan erover meepraten. In Saoudi-Arabië bijvoorbeeld, is slavernij nog gewoon 'common practice'. Laat die VN-muts die hier over Zwarte Piet komt zeuren daar eens wat van zeggen.
Yusuf, de voormalig leider, was afkomstig uit de noordoostelijke stad Maiduguri. Boko Haram beschikt daar over een religieus complex inclusief een moskee en een islamitische school. Na grootschalig geweld werden die moskee en die school in 2009 aanvankelijk gesloten, maar de militante strijders van Boko Haram vielen daarop politiebureaus en andere overheidsgebouwen aan. Niet alleen in Maiduguri, maar in meerdere steden. Honderden leden van Boko Haram, onder wie Mohammed Yusuf, werden door het Nigeriaanse leger gedood en duizenden inwoners van de stad sloegen op de vlucht. Maar de terreurbeweging was niet definitief verslagen, zoals de autoriteiten de buitenwacht wilden doen geloven.
De huidige leider is naar verluidt Abubakar Shekau, 'hij die opereert in de schaduw' . Af en toe verschijnt hij in een videoboodschap, maar verder stuurt hij zijn terreurgroep in het geheim via vertrouwelingen aan. Er bestaat onduidelijkheid over zijn leeftijd en hij gebruikt steeds verschillende aliassen. Hoe dan ook, de terreurgroep is nog altijd springlevend en zaait angst, paniek, moord en doodslag onder de bevolking. Wie zich niet bekeert tot de streng islamitische doctrine van Boko Haram gaat eraan.
Het wordt denk ik tijd, dat de westerse regeringsleiders eens met oplossingen komen tegen het oprukkend islamitisch geweld overal ter wereld. Websitjes hacken helpt niet, zo zeg ik tegen minister Opstelten. Er zullen echte maatregelen getroffen dienen te worden om deze bedreiging van de vrije Westerse wereld te beteugelen. En die strijd begint al in onze eigen achtertuin.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten