“Onze plannen leiden tot een ongekende welvaartsexplosie”

Geen categoriejul 03 2014, 10:15
Joram van Klaveren en Louis Bontes hebben een nieuwe partij opgericht: ‘VoorNederland’ (VNL). DDS was voor een interview op bezoek in de Tweede Kamer. Gisteren verscheen deel één, en vandaag publiceren we het tweede en tevens laatste deel van het vraaggesprek. Over het politieke programma van de kersverse partij, en de politieke ideeën en helden van het duo achter VNL.
Wie zijn eigenlijk jullie politieke helden uit het verleden? Wie mogen er postuum een erelidmaatschap van VNL komen ophalen?
Bontes: “Pim Fortuyn is voor de volle honderd procent mijn grote voorbeeld. Ik vond het echt verschrikkelijk dat zo’n ontzettend begaafde en bekwame man als Fortuyn om z’n mening werd vermoord. Hij is voor mij met afstand de belangrijkste en beste Nederlandse politicus van de laatste decennia. Fortyun was voor mij reden om Wilders een brief te sturen, want ik zag in hem de opvolger van Fortuyn. Dat bleek overigens grote onzin te zijn”.
Van Klaveren: “Frits Bolkestein inspireert ook nog altijd. Triest dat de man is vertrokken naar de EU om Eurocommissaris te worden. Triest ook dat hij uiteindelijk ook met het Verdrag van Maastricht heeft ingestemd. Maar ja, nobody's perfect. Hij heeft verder wel een hoop inspirerende dingen gezegd en gedaan.
Ook vind ik monseigneur Nolens een held. Hij zei: ‘Nooit regeren met socialisten, tenzij het echt niet anders kan’. Briljant! Dat laatste stukje mag van mij ook nog wel weg. Andere politiek helden zijn natuurlijk Thatcher en Reagan. Vanzelfsprekend.
In economisch opzicht hebben Hayek, Von Mises en Friedman erg inspirerende en mooie dingen geschreven en gezegd. Maar de vice-fractievoorzitter van de PVV had het opeens over Keynes Echt zo’n moment waarop ik dacht ‘in wat voor club ben ik in hemelsnaam verzeild geraakt '”
U zegt Frits Bolkestein als inspiratiebron te zien. Wat vinden jullie dan van zijn plan om alle softdrugs te legaliseren?
Bontes: “Heb ik er een probleem mee als iemand af en toe een sticky rookt? Nee, natuurlijk niet. Zolang hij of zij geen overlast veroorzaakt is er niks aan de hand. Waar het om gaat zijn de criminele bendes die achter die handel zitten. Politie en justitie moeten dat keihard aanpakken, anders gaat het van kwaad tot erger.
Wat Bolkestein wil is van de staat een hennepteler maken. Dat vind ik geen goed idee. De staat is geen drugsdealer. Dat gaat niet, en dat moet niet.”
Van Klaveren: “De gemeentelijke wietkwekerij is te gek voor woorden. De staat gaat toch ook geen graan verbouwen, kleding fabriceren of auto’s in elkaar zetten? De staat moet sowieso kleiner.“
Bontes: “We blijven wat ons betreft bij de huidige situatie. Hoe moet je die gemeentelijke hennepkweekvelden gaan bewaken? Door criminele bendes zullen die overheidskassen en –velden worden overvallen. Dat kan niet anders. We moeten niet naïef zijn.
Kijk bijvoorbeeld naar sigaretten: de instroom van gesmokkelde sigaretten is mega. In Nederland worden illegale sigarettenfabrieken opgerold. Legalisering houdt zeker niet in dat de hele criminaliteit verdwijnt. Criminelen zullen namelijk onder de prijs gaan zitten en de drugs zwaarder maken, meer richting hard drugs.
Het verhaal dat bij legalisering alle criminaliteit voorbij is? Daar geloof ik niet in. Sterker nog: op basis van mijn meer dan dertig jaar ervaring bij de politie sluit ik niet uit dat het drugsgerelateerde geweld alleen nog maar verder zal toenemen.”
Van Klaveren: “We zijn dus voor de status quo.”
Bontes: ”Ja, het softdrugsbeleid van Nederland krijgt geen 9, maar een 6, mits het goed gehandhaafd wordt, natuurlijk.”
Eén van de redenen dat jullie je tegen de PVV keren is omdat jullie vinden dat Wilders veel te ordinair ageert tegen de islam. Maar hoe gaan jullie de islamisering keren?
Van Klaveren: “Ik ben lang woordvoerder integratie geweest bij de PVV. Maar het ‘hardcore punt’ waarom ik bij die club ben weggegaan is de gewijzigde sociaal-economische koers van de PVV, van rechts naar links. De PVV werd een socialistische partij. Vreselijk. Intern kwam je er niet verder mee als je het aankaartte. Daar was men niet blij mee.
Onder andere Martin Bosma zit daarachter. Hij ziet de PVV als opvolger van DS’70 Hij fluistert de verkeerde dingen in. Met Bart-Jan Spruyt was de Groep Wilders rechts, maar na zijn vertrek schoof de PVV steeds verder op naar links.
Ook was er vervlakking. Geert heeft het over een kopvoddentaks, een Koranverbod en stuurt gekke stickers rond... Dat is natuurlijk allemaal grote flauwekul. Niemand zit daar op te wachten. Wat wij willen is een streng immigratiebeleid, een keiharde aanpak van criminelen, geen boerka’s en bestrijding van eerwraak.”
Bontes: “Dat domme, activistische laten we weg. Wij komen met constructieve voorstellen”.
Van Klaveren: “We blijven islamkritisch. Uit Syrië teruggekeerde jihadisten mogen wat ons betreft worden vastgezet, gedenaturaliseerd en het land uit worden gestuurd”.
Jullie zeggen: “Wij willen investeren in rendabele en krachtige energievormen: fossiele brandstoffen en kernenergie.” Wie zijn ‘we’, de overheid? Is dat niet tegen jullie eigen principes?
Van Klaveren: “Nee, we willen ruimte geven aan het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan schaliegas. Daar zit nu een rem op. De winning van schaliegas in de VS zorgt voor een enorme economische boost. Waarom doen we dat hier niet? We willen ook meer kernenergie. Daar doet men nu angstig en spastisch over. Dat moet maar eens afgelopen zijn. We moeten ons niet laten gijzelen door clubjes als Greenpeace, Milieudefensie en GroenLinks.
Ook willen we geen windmolenparken, die zijn niet rendabel. Kijk, als er een bedrijf is dat zo’n park wil aanleggen met eigen geld, dus niet met subsidie, dan moeten ze dat zelf weten. Maar de overheid gaat het wat ons betreft niet doen. Hans Labohm heeft daarover op DDS ook een groot aantal nuttige dingen gezegd.”
Bontes: “Pensioenfondsen willen ook niet investeren in groene energie. Dat zegt toch wel wat.”
Stel: het is maart 2017, daags na de Tweede Kamerverkiezingen waarbij VNL het spectaculaire aantal van 76 zetels heeft behaald. Een van u wordt de dag erop als premier door de Koning de eed afgenomen. Wat is daarna het eerste wat u gaat doen?
Bontes: “Drie dingen: lagere belastingen, meer investeren in veiligheid en kansloze immigratie tegengaan.
We voeren een vlaktaks in, we verlagen de BTW en de vennootschapsbelasting. Verder schaffen we een groot aantal accijnzen en belastingen helemaal af, weg met die erfbelasting, schenkbelasting, vermogensbelasting en overdrachtsbelasting.
Ook komen we met maatregelen op het gebied van veiligheid. Ik heb meer dan dertig jaar bij de politie gewerkt, met het thema veiligheid ben ik zeer begaan. Ik heb heel veel onrecht gezien in die tijd, de meeste vreselijke ellende gezien. Dat moet echt afgelopen zijn. Voor de derde keer een overval plegen met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, en zo iemand krijgt maar een paar jaar gevangenisstraf? En daarvan wordt dan ook nog eens eenderde kwijtgescholden? Hoe kán dat? In wat voor land leven we dan? Wij voeren direct hoge minimumstraffen in.
Ik wil ook three strikes, you're out. Het moet echt afgelopen zijn met die flauwekul. Als je voor lange tijd achter slot en grendel verdwijnt, kun je immers geen misdrijven plegen. Ik ben het écht spuugzat.”
Ook willen we kansloze immigratie tegengaan. Wij hebben er wat beter over nagedacht dan de PVV. Wilders wil een Indonesische hartchirurg weren, maar een analfabete Congolees toelaten. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het is zo dom.”
Van Klaveren: “We willen de staat een kopje kleiner maken. We laten in de zomer alles doorrekenen door het CPB. Alles wat we willen kan. Onze plannen zullen leiden, zo zeggen gerenommeerde economen, tot een veel hogere economische groei, tot een miljoen extra banen. Een ongekende welvaartsexplosie. We worden Monaco aan de Noordzee. Daar moet alles op gericht zijn: meer welvaart en meer veiligheid. Daar gaat het om. Een drastische hervorming van de verzorgingsstaat is hoognodig. Dat vond Fortuyn twintig jaar geleden al. Iedereen met gezond verstand weet dat. Wij zijn de enige partij die dat geluid in de Tweede Kamer elke dag laat klinken. Ons verhaal is het beste wat ons land kan overkomen. Wij doen het voor Nederland.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten