Schade Fortis-beleggers moet worden vergoed

Geen categoriejul 29 2014, 16:00
Bedrag kan oplopen tot in de miljarden
Het gerechtshof in Amsterdam heeft vanmiddag bepaald dat beleggers in Fortis moeten worden gecompenseerd voor geleden schade toen in 2008 de bankverzekeraar door de staat werd gered van een bankroet. De compensatie moet worden opgehoest door de Belgische verzekeraar Ageas, de enige overgebleven tak van Fortis.
En die compensatie kan flink oplopen, volgens de advocaat van de gedupeerden, Adriaan de Gier, die de zaak tegen Fortis en de Nederlandse staat namens de stichting FortisEffect aanhangig heeft gemaakt. De Gier:

''Maar deze uitspraak raakt alle beleggers die in de periode 28 september tot 3 oktober 2008 een positie in Fortis hadden, ongeacht of dat aandelen, opties, obligaties of wat dan ook waren. Dus ongeacht of er gekocht, verkocht of aangehouden is. In die cruciale laatste week van september, tussen de 'eerste redding' en 'tweede redding' van Fortis, zijn er nog 1,176 miljard aandelen Fortis verhandeld. En juist in die periode duikelde de koers van 5 euro naar zo'n 80 cent. Iedereen die toen heeft gekocht of juist aandelen heeft aangehouden, heeft schade geleden.''

Aldus de advocaat, die voorrekende, dat uitgaande van een verlies van 80% van de vorderingen de claim in theorie kan oplopen tot vele miljarden. Dat zou voor de Belgische verzekeraar is forse tegenvaller betekenen. Maar De Gier is niet van plan de procedures jarenlang te laten voortslepen; hij merkte praktisch op:

"In dit soort zaken komt het ook wel tot een algemene schaderegeling via een schikking.''

Natuurlijk. Cash is king.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten