Sophie in 't Veld voor eurocommissaris

Geen categoriejul 11 2014, 11:29
De links-liberale Nederlandse feministe kon weleens een belangrijke rol gaan spelen in Brussel.
De delegatieleidster van D66 in het Europees Parlement, Sophie in 't Veld, kon weleens carriere maken. De Oostenrijkse journalist Tom Mayer beweert namelijk dat ze op het kandidatenlijstje van Nederlandse eurocommissarissen staat.
De enige naam die u waarschijnlijk niet herkent is 'Wikers,' wat niet zo vreemd is aangezien hij daar Hans Wijers mee bedoelt. Voor de rest is het vrij duidelijk allemaal: Dijsselbloem, Timmermans, Wijers, Koenders, Melkert, Zal, Bos, in 't Veld, en Balkenende.
Misschien wel de opvallendste naam op de lijst is Sophie in 't Veld. Deze dame wordt gezien als pro-EU (wat ze ook is, de federale unie kan haar niet snel genoeg gaan), maar ook als capabel. Daarmee voldoet ze dus meteen aan drie eisen.
(Voor de langzamen onder u: drie? Ja. Zie 'deze dame.')
Als u zo snel niet weet wie zij is, bekijk deze video dan even op de website van de NOS. Daarin legt zij rustig uit dat D66 maar wat graag wil dat het Turkije van Recep Tayyip Erdogan lid wordt van de Europese Unie. Zij vinden dat, zegt ze, "een versterking van de Europese Unie." Ook maakt ze zich net als de rest van haar partij continu hard voor 'Mehr Europa' (zoals de Duitse bondskanselier Angea Merkel het eens verwoordde).
Wat een geweldige kandidate he?
Hoe dan ook, ze is weliswaar een federalist, maar dat betekent niet dat ze volstrekt incompetent is. Sterker nog, het tegendeel is waar; ze staat bekend als behoorlijk competent en is dat eigenlijk ook (wat haar natuurlijk nog gevaarlijker maakt in de ogen van eurosceptici).
Toch heeft ze enkele eigenschappen die wél welkom zijn. Ze zet zich sinds jaar en dag bijvoorbeeld in voor meer transparantie in de EU. Er is een heel circus in Brussel dat daar maar wat blij is; die mensen willen 'meer Europa,' maar tegelijkertijd ook 'meer transparantie,' waarbij ze blijkbaar niet begrijpen dat hoe groter een overheid wordt, hoe minder transparant.
Eerder deze maand won In 't Veld nog een zaak tegen Brussel waarin ze openheid eiste inzake de onderhandelingen tussen de VS en de EU. 'Europa' weigerde dat maar moest uiteindelijk - na een uitspraak van het Hof - toch overstag. Voor haar was dat een "grote overwinning" die haar kansen op een commissariaat ongetwijfeld goed heeft gedaan.
In 't Velds naaste concurrenten zijn ongetwijfeld Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans. Die twee maken ook een zeer goede kans op een mooie positie, maar ze hebben één nadeel; het zijn mannen. Jean-Claude Juncker heeft nog een paar vrouwen nodig, en die zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden op dat niveau.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten