Tegenstellingen nemen toe in Nederland

Geen categoriejul 22 2014, 21:00
Kloof hoog- en laagopgeleiden neemt toe
De Nederlandse samenleving dreigt op allerlei manieren in tweeën gedeeld te worden. Allereerst door de segregatie tussen autochtonen en naar elkaar toetrekkende allochtonen, al dan niet afkomstig uit Westerse landen. Hier spelen taal en cultuur een belangrijke rol. Ten tweede door de toenemende inkomensverschillen en daar is vandaag nog een derde kloof bijgekomen: de genoten opleiding.
Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht concludeert in een vandaag verschenen rapport, dat de kloof in leren op het werk tussen laag- en hoogopgeleiden de afgelopen jaren is toegenomen. Laagopgeleiden volgen minder vaak een cursus en de cursussen die ze volgen, zijn meestal korter. Daarnaast leren laagopgeleiden minder van de werkzaamheden die ze op het werk doen.
Uit het onderzoek, dat in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgevoerd, blijkt dat 37 procent van de laagopgeleiden in 2013 de voorafgaande 2 jaar een cursus of training volgde. In 2004 was dat nog 46 procent. In beide jaren spijkerde 64 procent van de hoogopgeleiden hun kennis bij door middel van een training of cursus.
Of die hoger opgeleiden straks een baan kunnen vinden is echter maar de vraag. Door de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt dreigen ook veel hoogopgeleiden met een pretopleiding langdurig werkloos te blijven. Dat komt ervan als je het onderwijs decennialang stelselmatig afgebroken hebt onder leiding van -vooral- de PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten