Vandaag is een dag van nationale rouw

Geen categoriejul 23 2014, 9:00
Vandaag denken wij aan de slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17.
Gisteren verklaarde minister-president Mark Rutte vandaag, woensdag 23 juli 2014, tot dag van nationale rouw. Vanmiddag om 16:00 uur komen de eerste van in totaal 193 Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17 aan op het vliegveld in Eindhoven. De nabestaanden zullen daar ook bij zijn, net als Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, vice-minister-president Lodewijk Asscher en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

De Nederlandse vlag zal vandaag overal halfstok worden gevoerd. Ik zou zeggen: wie de mogelijkheid heeft om vandaag de Nederlandse vlag halfstok te hangen in de tuin of voor het huis, moet dat doen. Want vandaag denken wij met z'n allen aan de slachtoffers van vlucht MH17, het vliegtuig van Malaysia Airlines dat is neergeschoten door pro-Russische seperatisten in Oost-Oekraïne (hier komt Nederland nog op terug, Vladimir Poetin).
Wij denken ook aan de nabestaanden die plotseling zonder papa, mama, echtgenoot, kinderen, familie, vrienden, collega's zitten. Telegraaf.nl schrijft:

Uit respect voor de slachtoffers zenden publieke omroepen geen reclames uit, stelt de Tweede Kamer een debat uit en laat Schiphol het vliegverkeer een minuut stilleggen. Er vertrekken of landen dan geen toestellen.

Vandaag is een dag van nationale rouw. Dat is niet meer voorgekomen sinds 1962, toen koningin Wilhelmina kwam te overlijden. Vandaag hebben wij geen woorden voor wat er is gebeurd. Vandaag zijn wij aan het rouwen en zijn we stil als we denken aan iedereen die nooit meer terugkomt. Het enige wat ik nog kwijt wil over vandaag: eigenlijk zou iedereen de prachtige column van Theodor Holman in het Parool van gisteren moeten lezen. "Ik ben de rouwrand, de woede, de afschuw en nog zo veel meer."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten