'Waarde creëren' volgens Jan Kees

Geen categoriejul 22 2014, 12:44
Voormalig minister van Financiën Jan Kees -'we krijgen ons geld met rente terug'- de Jager wordt de nieuwe financiële topman van KPN.
In een interview met DFT vertelt De Jager dat hij 'waarde wil toevoegen' aan het bedrijf. De vraag is hoe hij dat gaat doen. Er deden vanochtend geruchten de ronde dat 'een groot Nederlands telecombedrijf' voorbereidingen treft voor een grootscheepse reorganisatie. We weten nog niet of het over KPN gaat natuurlijk, maar indien dit wel zo is, dan heeft Jan Kees meteen een fikse klus. En de ervaring leert, dat een nieuwe man dan beter in staat is de nare boodschap aan het personeel over te brengen dan de oude. Immers, er is dan nog geen sprake van 'persoonlijke' banden, ook al zat de vorige CFO, Steven van Schilfgaarde, er ad interim.
Overigens kent KPN een lange geschiedenis van vertrekkende financieel directeuren. Vorig jaar september legde toenmalig financieel directeur, Eric Hageman, onverwachts zijn functie per direct neer vanwege 'persoonlijke redenen'. Op dat moment worstelde KPN met een overnamebod van het Mexicaanse  América Móvi, van de gewiekste Carlos Slim, nu grootaandeelhouder met een belang tussen de twintig en vijf-en-twintig procent van de aandelen. Volgens het telecombedrijf had het vertrek van Hageman echter niets te maken met de ontwikkelingen of werkverhoudingen. Hageman had eerder Carla Smits-Nusteling opgevolgd. Deze was ruim 2 jaar financieel directeur geweest, maar vertrok omdat ze zich niet kon vinden in de manier waarop het bedrijf werd geleid. In 2012 trok ook bestuurder Baptiest Coopmans de deur bij KPN achter zich dicht. Kortom, het rommelt in de top van het bedrijf en men kan een stevige persoonlijkheid dus goed gebruiken.
De Jager is ook een gestudeerd man, zo blijkt uit zijn cv. Naast sociologische economie en bedrijfseconomie is hij ook afgestudeerd in het Nederlands recht. Als minister stond hij in Brussel bekend als een 'boeman', een harde, rechtlijnige jongen, die hamerde op het nakomen van afspraken. In Den Haag wordt hij gezien als architect van het door de gevestigde politiek veelgeprezen Lenteaccoord. De Jager staat dus zijn mannetje en is niet iemand waar je snel overheen walst, al was het maar vanwege diens postuur. Zo'n type kun je goed gebruiken als er gereorganiseerd moet worden.
De Jager begint volgende maand met een toer door het land om zich 'de cultuur' van het bedrijf eigen te maken. Hij zal in dat kader met callcenter-medewerkers te praten, met klanten en zelfs zelf de handen uit de mouwen steken. Het was topman Eelco Blok himself die -per toeval- tegen De Jager aanliep, begin mei van dit jaar. De twee raakten informeel aan de praat en dronken kort daarna koffie in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Ze bleken dezelfde visie te delen en van het een kwam het ander, aldus De Jager.
In de gesprekken met de Raad van Commissarissen (die besluiten over de benoeming, red.) werd De Jager stevig aan de tand gevoeld over hoe hij omgaat met crises. Ook dit geeft voeding aan het gerucht dat er een fikse reorganisatie op stapel staat bij KPN. De Jager wil waarde creëren voor KPN zo vertelde hij in het interview, ook voor de aandeelhouder. Of de straks ontslagen werknemers van KPN daar ook zo over zullen denken laat zich raden. Maar Jan Kees zit zelf in elk geval financieel op rozen, zijn vaste jaarsalaris van zes ton kan met bonussen ruim worden verdubbeld. Of we straks, als KPN verkocht wordt aan een grote buitenlandse partij, ons geld ook met rente terugkrijgen is afwachten. Wat dat betreft heeft De Jager een slechte reputatie.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten