25 stammen keren zich tegen ISIS

Geen categorieaug 16 2014, 12:44
Is er sprake van een nieuwe Anbar Awakening, of blijft het bij een kleinschalige revolte?
Voor mensen die niet weten wat de Anbar Awakening is: de 'Zonen van Irak' (of Anbar Awakening) was een coalitie van stammen in een bepaalde regio van Irak, die zich verzetten tegen extremisten (die Irak in chaos willen storten). In 2005/2006 verenigden de stammen zich om radicale moslims, die het land in vuur en vlam hadden gezet, te verslaan. Zij werden gesteund (en gefinancierd) door het Amerikaanse leger, dat ze nodig had om de extremisten eronder te houden. Als zij zich niet hadden verenigd en de Amerikanen hadden geholpen was Irak toen al in elkaar gestort.
Hoe dan ook, het heeft er alle schijn van dat er nu iets soortgelijks gebeurt. Ook nu zijn er verschillende soennitische stammen die hun buik vol hebben van terroristische organisaties - in dit geval ISIS - die hun gebieden willen overnemen:

Members of more than 25 prominent Sunni tribes took up arms against the Islamic State (IS) and their allies west of the Iraqi capital Baghdad on Friday, a tribal leader and officers said. The uprising in Anbar province, where militants from IS and insurgent allies hold major areas came a day after Nuri al-Maliki, the incumbent premier who is widely reviled by Iraqi Sunni Arabs, abandoned his bid for a third term.

Anbar was the birthplace of a 2006 US-backed uprising against extremist militants that helped bring about a sharp reduction in violence. The current effort could potentially be a major turning point in Iraq's two-month conflict against an IS-led offensive. 

"Alle stammen die IS(IS) will bevechten staan achter deze volksrevolutie," aldus Sheikh Abduljabbar Abu Risha, één van de leiders van de coalitie. Het hoofd van de politie in Anbar, majoor-generaal Ahmed Saddak, zegt dat de stammen gesteund worden door het leger. "The strijd gaat nog altijd verder. We stoppen pas als [de provincie] Anbar bevrijd is." Een Irak-analyst in Londen, Sadiq Altaai, voegt daar aan toe dat "er geen twijfel is dat de gevechten veel grootschaliger worden. Er zijn al kleine clashes [tussen ISIS-radicalen en lokale soennieten] in Mosul."
ISIS kan alleen worden gestopt als Amerika een offensief lanceert én als soennitische Irakezen zich tegen de radicalen verzetten. De VS heeft enkele kleinschalige aanvallen uitgevoerd, maar dat is nog niet genoeg; er moet meer worden gedaan. Wat betreft de soennitische stammen: zij lijken eindelijk ook te begrijpen dat ISIS een groot gevaar voor hen vormt. Nu is het zaak om door te zetten en meer stammen erbij te betrekken. Uiteindelijk zijn zij namelijk de échte machthebbers in Irak: als zij ISIS niet tolereren wordt het heel lastig voor 'kalief' Abu Bakr al-Baghdadi om zijn 'kalifaat' in stand te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten