D66 onderuit door comeback VVD

Geen categorieaug 31 2014, 10:14
Er is te weinig te kiezen op rechts.
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD bezig is met een behoorlijke comeback, terwijl D66 in elkaar lijkt te zakken. De bekendste peiler van Nederland legt uit in zijn begeleidende email:

Bij de Europese Parlementsverkiezingen haalde D66 3% meer stemmen dan de VVD, terwijl bij de Tweede Kamerverkiezingen de VVD nog bijna 20% groter was dan D66. Die situatie is sinds eind juli volledig veranderd. De VVD kiezers zijn beduidend positiever over Rutte. Daardoor raakt de VVD in de peilingen veel minder kiezers kwijt aan D66 dan 2 maanden geleden.

Het is moeilijk te verklaren waar dit door komt; misschien dat het iets te maken heeft met Ruttes reactie op het neerschieten van vlucht MH17 (blijkbaar vonden veel mensen die reactie erg goed), of misschien met het feit dat... er in de afgelopen maanden weinig nieuwe belastingverhogingen zijn aangekondigd. De kiezer zal denken dat het ergste nu achter de rug is.
Het gevolg:

De positie van D66 verzwakt daarbij verder doordat de kiezers van de VVD, die zich wel van de VVD afkeren, beduidend minder naar een partij overstappen, die de regeringsplannen ook steunt. Verloor de VVD enkele maanden geleden nog 8 à 9 zetels aan D66 nu zijn het er nog maar 2 à 3. Daardoor staat D66 nu op 20 zetels (-1) en de VVD op 30 (+2). De beste score voor de VVD sinds kort na de start van kabinet Rutte-II.

Ondertussen staat het CDA nu op 22 zetels, wat hetzelfde resultaat is als vorige week. Je kunt daaruit concluderen dat kiezers die de VVD de rug toe hebben gekeerd en naar het CDA zijn overgestapt niet van plan zijn om terug te keren op het oude liberale nest. Voor de christendemocraten is dat geweldig nieuws, voor de VVD iets minder; het betekent immers dat het vrijwel onmogelijk is voor Rutte en co. om de score van twee jaar geleden nog eens te herhalen.
Verder is het opvallend dat de PvdA er wél weer op achteruit gaat: de sociaaldemocraten verliezen in één week twee virtuele zetels. Ik kan niet anders concluderen dat dit komt doordat de concurrentiestrijd op links veel heftiger is dan op rechts. Progressieve kiezers hebben gewoon meer te kiezen. Als ze het gehad hebben met één partij kunnen ze vervolgens uit drie of vier andere clubs kiezen. Op rechts werkt het helaas niet zo, wat de VVD in staat stelt om onmiddellijk een comeback te maken als men weer even rechts pretendeert te zijn - natuurlijk niet in daden, maar in woorden.
De hele peiling in woord en beeld:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten