De VVD-zeemeeuw vliegt weer eens langs

Geen categorieaug 20 2014, 14:00
De VVD laat weer eens van zich spreken in een perscommuniqué. Kamerlid Rudmer Heerema wil dat Nederland de strijd aanbindt met meeuwen. Toe maar, heftig hoor!
Precies zoals de VVD het graag ziet noteert De Telegraaf vandaag een artikel waarin de liberale partij verklaart aartsvijand nummer één te zijn van de meeuwen. Alle 'lekker stevige' begrippen worden van stal gehaald om in ieder geval in woord te tonen dat de VVD een krachtdadige partij is:

De VVD wil dat gemeenten alle mogelijkheden krijgen om overlast van meeuwen te bestrijden. De liberalen stellen daarom voor dat het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten wordt gehaald.

Dat meldt dagblad Trouw. ,,De meeuw moet je niet beschermen, maar bestrijden'', zegt VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema. ,,Als we langer wachten wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen.'' Volgens het Kamerlid kan het ook betekenen dat de vogels gedood worden.

Op de voorpagina wordt het artikel al aangeprezen met termen als "de oorlog verklaren" en "alle registers opentrekken." Yeah! Lekker hard en onbesuisd vocabulaire, om Nederland te laten zien dat de VVD een actiegerichte partij is die van wanten weet.
Maar even serieus nu. Mijn collega Michael veegde in een korter artikel al de vloer aan met dit plan, maar ik wil hier toch wat dieper op ingaan. Het plan zelf is namelijk niet zo belachelijk (buitensporig grote meeuwenpopulaties zorgen wel degelijk voor grote overlast in een aantal Randstadsteden). Ik wil het er vooral over hebben dat dit plan van de VVD een beetje hypocriet is. Want wat de VVD - met al haar haat voor de larus occidentalis - is zelf de grootste zeemeeuw van allemaal. De overeenkomsten zijn immers legio.
Want wat doet de meeuw? Die vliegt aan, maakt een hoop kabaal, eet uit uw ruif, laat dan zijn kwakje achter en spreidt vervolgens zijn vleugels om met de noorderzon te vertrekken. Hij laat zich dan even niet meer zien, maar na een korte tijd zal een soortgenoot komen aanvliegen om vervolgens herrie te maken, uw eten te verorberen, alles onder te poepen en weer de vleugels te nemen.
Het is precies de VVD, want die partij doet exact hetzelfde met al dit soort 'stevig' klinkende plannetjes. Om de zoveel tijd wordt er weer een PR-bom gedropt bij de landelijk media om het imago van heldhaftige partij waar te maken. Vandaag is het onderwerp meeuwenbestrijding, maar eerder wilde de VVD al het EHRM stappen, de stemcomputer terug in de roulatie brengen, tweederde van het budget van ontwikkelingssamenwerking afromen, of het zoveelste initiatief tot een gelekaartprocedure tegen de Europese Commissie.
Nu is het niet zo dat dit op zich allemaal verkeerde plannetjes zijn, maar de VVD is helemaal niet oprecht geïnteresseerd in het daadwerkelijk uitvoeren van al deze tough talk-voorstellen. Ze worden met veel bombarie gelanceerd in de pers, er gebeurt vervolgens niks mee en tenslotte wordt er nooit meer iets vernomen van de felle VVD-initiatieven. Maar voordat we de kans krijgen ons te verwonderen over waar dat ene plannetje nu gebleven is wordt de volgende alweer op ons hoofd gedropt. En zo gaat het spelletje maar door.
Nee, laat de VVD deze keer maar lekker wél hun zin doordrijven met hun anti-meeuwenaheisa. Laat ze de daad deze keer voor één keer wél bij het woord voegen. En dan ook de meeuwen op de PR-afdeling van het partijbureau vooral niet ontzien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten