Experts: lastenverlichting kabinet stelt niets voor

Geen categorieaug 25 2014, 11:30
Wisten wij natuurlijk allang.
Het kabinet gaat 50 miljoen minder bezuinigen op Defensie en 375 miljoen euro extra uitgeven aan Ontwikkelingshulp. Hartstikke leuk voor het PvdA-smaldeel van het kabinet, maar wat krijgen de VVD'ers ervoor terug? Vrijwel niets, zo oordelen maar liefst zes economen in De Telegraaf vanochtend.
De beloofde 500 miljoen euro lastenverlichting is een schijntje, een druppel op een gloeiende plaat, niets meer dan "kruimelwerk", zoals oud-directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin het in de krant noemt. De ene econoom is wat positiever dan de andere, maar ze zijn het er allemaal over eens dat de lastenverlichting weinig uit zal halen:

De Financiële Telegraaf peilde de reactie onder zes economen. Vier van hen zijn licht positief, al benadrukken ze het beperkte effect van de lastenverlichting. Twee verwachten helemaal niets van deze begrotingsafspraak. "Ik denk niet dat het veel doet," aldus Rabobank-econoom Hans Stegeman.

Dat het kabinet de lasten liever verhoogt dan verlaagt, zodat er niet teveel hoeft te worden bezuinigd (behalve op Defensie en de AIVD natuurlijk), wisten we allemaal allang. VVD en PvdA hebben de afgelopen twee jaar de belastingen zo vaak verhoogd dat het een wonder is dat de economie nog niet volledig in elkaar is gestort.
Dat er nu een klein beetje geld wordt teruggegeven aan de burger door de belastingen een piepklein beetje te verlagen, is leuk, maar het stelt inderdaad helemaal niets voor.
VVD en PvdA denken dat de kritiek op het kabinet wel zal verstommen als ze de belastingen een beetje verlagen. Het gepeupel moet tenslotte een beetje tevreden worden gehouden, anders wordt het kabinet nog naar huis gestuurd tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen van maart volgend jaar. Ik trap er in ieder geval niet meer in.
Wat Nederland écht nodig heeft, zijn forse belastingverlagingen voor burgers en ondernemers, zodat de economie weer aantrekt en er meer banen kunnen worden gecreëerd. Nederland moet naar een minimale vlaktaks toe, waardoor het aantrekkelijk wordt om te werken en om geld te verdienen. Daar zou Nederland enorm van opknappen. Maar leg dat maar eens uit aan de belastingverslaafden van VVD en PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten