Hoe Al Qaida aan zijn geld komt

Geen categorieaug 01 2014, 17:44
Een (Europese) gijzelaar is tien miljoen US-dollar waard.
In de New York Times van afgelopen dinsdag stond een lang opiniestuk van Rukmini Callimachi over hoe Al Qaida aan zijn financiering komt. Het in gijzeling nemen van -bij voorkeur Europese- gijzelaars is zelfs de belangrijkste bron van inkomsten voor de terroristen. Sinds 2009 'verdiende' Al Qaida maar liefst 125 miljoen US-dollar met hun barbaarse praktijken, al blijven de Europese regeringen natuurlijk ontkennen dat zij het geld betaald hebben.
Callimachi beschrijft hoe een Duitse functionaris een drietal koffers met vijf miljoen euro aan contanten overhandigde aan de president van Mali, die de Europeanen had aangeboden te helpen met een gevoelige kwestie:

"Officially, Germany had budgeted the money as humanitarian aid for the poor, landlocked nation of Mali. In truth, all sides understood that the cash was bound for an obscure group of Islamic extremists who were holding 32 European hostages, according to six senior diplomats directly involved in the exchange."

Zo gaat dat dus. In het geheim worden miljoenen euro's belastinggeld betaald aan islamitische terroristen. Die lui lachen zich natuurlijk krom. Niets makkelijker om aan (zeer veel) geld te komen dan een paar onnozele Westerlingen te ontvoeren en vervolgens losgeld te eisen, dat toch wel betaald wordt. Wie zich afvraagt hoe de islamitische terroristen aan al het geld komen om al dat vreselijke wapentuig van te kopen, heeft hier het antwoord: u, belastingbetaler, betaalt dat.
Natuurlijk ontkennen de regeringen dat er betaald wordt, maar uit gesprekken met ex gijzelaars, onderhandelaars, diplomaten en ambtenaren blijkt, dat er wel degelijk betaald wordt en altijd via Europese regeringen. Callimachi weer:

"These payments were made almost exclusively by European governments, who funneled the money through a network of proxies, sometimes masking it as development aid, according to interviews conducted for this article with former hostages, negotiators, diplomats and government officials in 10 countries in Europe, Africa and the Middle East."

Callimachi concludeert dan ook dat Europa 'de bank' van Al Qaida is geworden. En de prijzen lopen op. Was het leven van een gijzelaar in 2003 nog maar $ 200.000 waard, momenteel wordt er grif $ 10 miljoen per gijzelaar betaald (dat is circa 7,5 miljoen euro, red.). Een krankzinnige stijging natuurlijk, maar ook een krankzinnige situatie, waaraan zo spoedig mogelijk een einde gemaakt moet worden. Want op deze wijze komt er natuurlijk nooit een einde aan.
Callimachi heeft uitgezocht dat de ontvoeringen vanuit drie 'filialen' van Al Qaida worden gecoördineerd: Al Qaeda in de Maghreb, in Noord-Africa; Al Qaeda in het Arabische schiereiland Jemen; en in de Shabab in Somalië. Welnu, als we dat weten, hoe moeilijk is het dan om die roversnesten uit de weg te ruimen?
Al Qaida zet haar eigen 'strijders' overigens niet rechtstreeks in, stel je voor. Nee, de terreurorganisatie maakt gebruikt van locale criminele bendes, die uiteraard ook een deel van de deal krijgen. Het zou gaan om tien procent van het losgeld, een fortuin natuurlijk voor die contreien. Het vormt bovendien een extra motivatie voor de criminelen om voet bij stuk te houden en zelfs de bedragen nog wat verder op te schroeven. Volgens Callimachi gaan de ontvoerders steeds via een vast patroon te werk:

"Their business plan includes a step-by-step process for negotiating, starting with long periods of silence aimed at creating panic back home. Hostages are then shown on videos begging their government to negotiate."

We herinneren ons natuurlijk ook nog de recente ontvoering, vorig jaar, van het Nederlandse stel Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen, in Jemen, waarbij minister-president Rutte nog een smeekbede richtte aan de president van Jemen. Ook toen bleek dat de video nep was, de desinformatie en misleiding door islamitische organisaties kent geen grenzen om meer losgeld te kunnen eisen.
Er zijn maar weinig landen die niet betalen, de meeste landen maken gewoon over. De VS en Groot-Brittannië vormen daarop een uitzondering, met alle gevolgen voor hun vastgehouden landgenoten van dien. Sommigen daarvan hebben geluk als ze kunnen worden bevrijd door commando's, maar voor de meesten loopt het slecht af: ze worden zonder pardon op vaak gruwelijke wijze vermoord of worden nog altijd vastgehouden. De Amerikaanse diplomate Vicky Huddleston vindt dat de Europeanen 'heel wat uit te leggen hebben' en dat ze een schijnheilig beleid voeren:

“It’s a completely two-faced policy. They pay ransoms and then deny any was paid.” She added, “The danger of this is not just that it grows the terrorist movement, but it makes all of our citizens vulnerable."

Het relaas over de belachelijk eenvoudige ontvoering van grote groepen toeristen en de wijze waarop de Europese regeringen daarmee omgaan doen inderdaad je wenkbrauwen fronsen. De Algerijnse Jihadisten gebruikten de vijf miljoen euro vervolgens om hun organisatie te versterken. Hiermee rekruteren en trainen ze nieuwe Jihadisten, en als het geld op dreigt te raken, worden er weer nieuwe onnozelaars ontvoerd, en zo is de cirkel weer rond. Met het geld wordt ook een professionele kidnap-organisatie opgezet, compleet met GPS-systemen, sateliettelefoons en een heuse kaartenbak met relevante contactgegevens. En als de kidnappers het gevoel krijgen dat de aandacht verslapt, dan slingeren ze een fake video het internet op. Tja, je kunt niet zeggen dat die lui niet weten hoe ze de zaken aan moeten pakken.
Volgens deskundigen is Al Qaida heel goed op de hoogte welke regeringen wèl en welke niet willen betalen. Men heeft het vooral op Fransen gemunt, daarna volgen Spanje, Zwitserland en Oostenrijk (de complete lijst is te zien in het artikel).
Hoe vervelend voor betrokkenen ook, niet betalen lijkt me de enige manier om aan deze terreur een einde te maken. En natuurlijk even meedogenloos optreden tegen de roversnesten en respectievelijke regeringen. Als men in dergelijke islamitische gebieden in de gaten krijgt dan we niet met ons laten sollen, dan is het snel over met de pret. Niet voor niets werden in al die jaren slechts drie Amerikanen ontvoerd.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten