Israël zwwart maken is simpel, de realtiteit...

Geen categorieaug 09 2014, 11:48
Israël is een land dat veelal negatief in de media komt, en de meeste Nederlanders denken aan geweld, terreur, vrome biddende mannen in baarden en keppeltjes. Toch is dat beeld ver van de realiteit. Israël is een parlementaire democratie en kent in het parlement volksvertegenwoordigers van allerlei pluimage, van links, recht, Arabieren en Joden. Zelfs vertegenwoordigers die zich uiterst kritisch uitspreken tegen de staat Israël. Het land zelf kent dezelfde diversiteit, bestaande uit Joden, Moslims, Druzen, Christenen en veel meer groeperingen die allemaal dezelfde rechten hebben als in ieder democratisch land ter wereld. Jaarlijks is er een Gay-pride wat natuurlijk niet bij iedereen in goede aarde valt, maar een democratisch recht is.
Het eenzijdige beeld van Israël als zijnde een land dat gebieden bezet is compleet uit de lucht gegrepen, en het verhaal van bezetting moet dan ook nader worden toegelicht aan de hand van de juiste historische feiten, onder meer de Oslo Akkoorden voorzien in een verdelingsplan in drie gebieden die onderling afgesproken zijn.
Israël verliet, in 2005, de Gazastrook en gaf deze aan de Palestijnen. Israëlische burgers die er woonachtig waren zijn soms met harde hand verwijderd om zo het gebied over te dragen. Daarna is de strook overgedragen. Na verkiezingen in 2006 tussen Fatah en Hamas, kwam Hamas aan de macht in de Gazastrook. De Palestijnen kregen eerder al zelfbestuur in delen van de Westelijke Jordaanoever. Israël is voorstander van een twee-statenoplossing waar ruimte is voor een Palestijnse staat en Israël als een Joodse staat.
Sommige die als doel hebben Israël in een kwaad daglicht te plaatsen steeds met argumenten dat het land een Apartheidstaat is. Zelfs voormalig regeringsleider van Zuid-Afrika, De Klerk heeft hierover gezegd dat de vergelijking onterecht is. In Israël heeft iedereen dezelfde rechten en zijn ook Arabieren volwaardig staatsburgers van Israël.  Ook komt het onderwerp 'de muur' veelal aan bod, deze muur bestaat voor 97% uit een hekwerk en maar voor 3% uit een muur en deze heeft Israel uit noodzaak gebouwd vanwege de vele terreuraanslagen door terroristen. Sinds de bouw van het hek zijn de aanslagen drastisch afgenomen.
De Nederlandse media hebben weinig oog voor Israël als een democratisch land, een rechtstaat waar vrijheid van meningsuiting, godsdienst, gelijke rechten voor mannen en vrouwen normaal zijn. Medische ontwikkelingen en technologische ontwikkelingen van zeer hoog nivo, komen veelal uit Israël en worden in de Westerse wereld door bijna iedereen gebruikt. Is Israël dan de perfecte samenleving? Nee in Israël zijn interne botsingen die in iedere samenleving voorkomen. En er komt geweld voor tegen Arabieren, echter Israël heeft een rechtssysteem dat vervolgd en berecht en daarbij een hoge standaard kent. Qua bevolking is het een moderne samenleving waar je vrij kunt lopen, kopen, mening verkondigen net zoals in andere democratische landen.
In een video kun je meer historische feiten zien, dit geeft een goed beeld van de werkelijkheid.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten