Kabinet gaat toeslagencircus niet versimpelen

Geen categorieaug 30 2014, 12:45
Het kabinet kiest ervoor om het toeslagencircus lekker ingewikkeld en bureaucratisch te houden.
En weer stelt het kabinet van VVD en PvdA een belangrijke belastinghervorming uit: de behoorlijk fraudegevoelige toeslagen die de overheid maandelijks uitdeelt worden op geen enkele manier aan banden gelegd. Blijkbaar kan dit kabinet maar één ding en dat is de belastingen verhogen, belastinggeld rondpompen en belastinggeld als water blijven uitgeven. Echte hervormingen en bezuinigingen zitten er niet in.
Het plan was eerst om één huishoudtoeslag in te voeren in plaats van de talloze toeslagen die nu worden uitgedeeld, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Het kabinet liet eerder al weten dat dat plan het niet zou gaan halen voor 2015, omdat het juridisch allemaal nogal lastig zou zijn en omdat de computers van de Belastingdienst het niet aan zouden kunnen (de overheid en ict, breek me de bek niet open).
VVD, PvdA en de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP gingen samen op avontuur om te kijken of er een andere manier was om de toeslagen op z'n minst samen te voegen om de bureaucratie te beperken. Helaas, ook dat is niet gelukt volgens bronnen rond het begrotingsoverleg die met het AD hebben gesproken:

Nu blijkt dat de coalitie en gedoogpartijen ook geen realistisch alternatief hebben. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) moet het plan daarom meenemen in de grote belastinghervorming waarover sinds 2012 gesproken wordt.

Kortom, de invoering van een huishoudtoeslag komt er niet tijdens deze kabinetsperiode. Het kabinet doet wel andere dingen. Het kabinet voert vrijwel alleen de PvdA-agenda uit: de belastingen gaan omhoog, er komt slechts een zakcentje bij voor Defensie (50 miljoen euro) en er gaat 375 miljoen euro extra naar Ontwikkelingshulp. En het toeslagencircus wordt dus niet aangepakt. Het is een grove schande dat de VVD-fractie in de Tweede Kamer niet in opstand komt. Maar wie had wat anders verwacht? De hoop op een opstand binnen de VVD is allang vervlogen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten