Kabinet gaat veel te vroeg met cadeautjes smijten

Geen categorieaug 19 2014, 9:00
De begrotingsoverleggen voor 2015 zijn begonnen. VVD, PvdA, D66, CU en SGP beginnen alvast met cadeautjes.
De afgelopen jaren stonden de begrotingsoverleggen in het kader van één getal. Het getal drie. Het begrotingstekort mocht van onze bazen uit Brussel immers niet groter zijn dan drie procent. Dat zorgde voor de nodige hoofdbrekens. Er viel zelfs een kabinet over dit, zoals Geert Wilders het graag bestempelde, dictaat uit Brussel.
Nu, voor het eerst in jaren, hoeft men niet rekening te houden met deze grens van de EU. Dat is aan de ene kant positief nieuws omdat het begrotingstekort in 2015 dus waarschijnlijk onder de drie procent gaat komen. Tegelijkertijd zijn we er echter nog lang niet. Een begrotingstekort blijft een begrotingstekort. Onder de drie procent is nog steeds geen nul procent, laat staan dat er eindelijk weer eens een begrotingsoverschot gekopt kan worden in de chocoladeletters van De Telegraaf.
Bezuinigen
Er is dus nog veel werk aan de winkel. Er zal nog veel meer bezuinigd moeten worden. De torenhoge staatsschuld blijft anders oplopen. En dat lijkt men niet te snappen in Den Haag. Men is niet op zoek naar nieuwe bezuinigingen, nee, men is op zoek naar extra uitgaven en lastenverlichtingen. Nu valt er voor verschillende keuzes heel veel te zeggen. Defensie is veel te ver uitgekleed. De belastingen in Nederland zijn malloot hoog, lastenverlichtingen zijn dus op hun plaats.
Dat neemt niet weg dat dergelijke zaken nooit ten koste mogen gaan van een begrotingstekort. Zorg nu gewoon dat je elk jaar een beetje geld over houdt als overheid. Hoe? Stoppen met allerlei waanzinnige uitgaven als windmolens, de publieke omroep, ontwikkelingssamenwerking, subsidies en andere onnodige uitgaven. Je zult zien dat we in 2015 al een behoorlijk begrotingsoverschot hebben.
Rechts
Van dat geld kunnen we de staatsschuld in toom houden, belastingen verlagen, accijnzen weer terug brengen tot normale proporties en extra geld uitgeven aan Defensie. Lage belastingen maken werken weer aantrekkelijk en op die manier wordt Nederland steeds mooier. Rechtse partijen als de VVD en de SGP moeten zich aangesproken voelen door zo'n vooruitzicht.
Helaas gebeurt er deze dagen precies het tegenovergestelde. Vijf partijen die koehandelend om een tafel zitten en op die manier het begrotingstekort laten bestaan. Jij een miljoentje hier, u een half miljardje daar. Onderwijl groeit onze staatsschuld. Elke dag weer.
Realistisch
Komt nog bij dat Nederland waarschijnlijk een aantal zware jaren tegemoet gaat. Het Midden-Oosten staat in de brand. De boycot met Rusland. De stokkende Duitse economie. We gaan weer klappen krijgen. Dat kan niet anders. Het moet in Nederland structureel anders. Welke partij durft te komen met zo'n realistische koers?
Op naar een begrotingsoverschot! Zo snel mogelijk.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten