Nederlandse moskeeën spreken zich uit tegen ISIS

Geen categorieaug 22 2014, 15:14
En ze schamen zich ervoor dat er jonge moslims zijn die de terreurorganisatie steunen.
Het heeft even geduurd, maar het is dan eindelijk zo ver: de Nederlandse moskeeën hebben zich massaal uitgesproken tegen de wanstaltige praktijken en denkbeelden van ISIS, de terroristische organisatie die huis aan het houden is in Syrië en Irak, door genocides te plegen op mensen die er andere overtuigen op nahouden dan zij.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) veroordeelt de „onmenselijke praktijken en terreurdaden” van ISIS. Het overlegorgaan, dat spreekt namens 380 moskeeën, noemt het in een donderdag uitgegeven verklaring „beschamend” dat sommige Nederlandse moslimjongeren blijk hebben gegeven van sympathie voor ISIS.

Het CMO zegt dat het zich absoluut niet verbonden voelt met ISIS en dringt er op aan bij Nederlandse moslims om in te grijpen als iemand radicaliseert. Of, zoals het contactoorgaan het zelf noemt, "afglijdt." De islamitische gemeenschap in ons land, zegt het CMO, moet verantwoordelijkheid nemen. Er kan niet passief worden toegekeken terwijl hele hordes jonge Nederlandse moslims de massamoordenaars van ISIS steunen.
Natuurlijk is dit lang niet voldoende om extremisme te bestrijden, maar het is in ieder geval een begin. Heel veel autochtone, niet-islamitische Nederlanders dringen er tijden op aan bij moskeeën en individuele moslims om zich te distantiëren van terrorisme. Het CMO heeft dat nu gedaan.
Dat is een stap - een belangrijke zelfs. Toch moet het hier niet mee eindigen. Nederlandse moskeeën moeten veel meer doen om radicale denkbeelden te bestrijden. Dat kan en moet onder andere door ze te lijf te gaan tijdens en voor gebedsdiensten; er moet een ideologische oorlog komen tegen de radicale islam. Leg uit waarom extremisten de islam verkrachten, maak duidelijk dat God een goede god is, en dat je niet uit naam van een goede god onschuldige mensen kunt vermoorden. Voeg daar aan toe dat geen enkel mens het recht heeft om zijn religie op te dringen aan anderen... en concludeer dat radicale moslims eigenlijk helemaal geen moslims zijn; dat ze zichzelf buiten het geloof zetten en verafschuwd moeten worden door de gelovige gemeenschap. Vervolgens moeten moskeeën zelf met een moderne, verlichte interpretatie van de islam komen waarin mensen die in het Westen leven zich kunnen vinden. 
Als puntje bij paaltje komt moet de islamitische gemeenschap - in Nederland en er buiten - dit probleem zelf oplossen. De Nederlandse staat kan van alles en nog wat doen om radicalen te bestrijden, maar het extremistische gedachtegoed moet te lijf worden gegaan door moslims zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten