PAX: 'Opkomen voor christenen is sektarisch'

Geen categorieaug 12 2014, 20:30
Vredesorganisatie PAX (zonder Christi tegenwoordig) vindt het maar niks dat christenen in Nederland opkomen voor christenen in Irak.
PAX is een beetje de weg kwijt. Nee, wat zeg ik, PAX is totaal de weg kwijt. In een ingezonden stuk in Trouw schrijven twee vertegenwoordigers van de vredesorganisatie waarom zij vinden dat het niet goed is dat christenen in Nederland zich zorgen maken om vervolgde en met de dood bedreigde christenen in de islamitische wereld, bijvoorbeeld in Irak waar ISIS op iedere andersdenkende jaagt.
Het stuk begint met de constatering dat de oproep van jongerenafdelingen van christelijke partijen om op te komen voor vervolgde christenen in de islamitische wereld "relativering" verdient. Waarom zou dat relativering verdienen? Nou, omdat ook andere minderheden worden vervolgd en uitgemoord door ISIS, aldus PAX. Yazidi's bijvoorbeeld. Volgens mij ontkent helemaal niemand dat, ook de christenen in Nederland niet.
Toch doet PAX alsof dat wel zo is. Citaat uit het opiniestuk in Trouw:

De eenzijdige focus van het Westen op de bescherming van de christenen, zoals christelijke partijen en belangengroepen voorstellen, is eerder schadelijk dan behulpzaam. Het voedt veronderstellingen dat christenen handlangers zijn van westerse machten en een vijfde colonne in eigen land zouden vormen.

Bovendien is selectieve aandacht voor christenvervolging in essentie sektarisch. Zij bevoordeelt één groep en versterkt zo een van de diepere oorzaken van het huidige conflict in Irak en de regio.

Wat een walgelijke actie om christenen in Nederland die zich - volkomen terecht - zorgen maken om vervolgde christenen in de islamitische wereld weg te zetten als 'sektarisch'. Waar is dat goed voor? De zorgen zijn niet voor niks. Zelfs in Nederland worden christenen door moslims bedreigd, puur en alleen omdat ze christen zijn. Dat ga je toch niet wegrelativeren? Op Twitter reageerde PAX zo:
Maar goed, ik snap het wel van PAX. PAX veranderde dit jaar van naam. Eerst heette de vredesorganisatie IKV Pax Christi. Nu heet het simpelweg PAX. Niet zonder reden. Ze hebben de naam veranderd omdat ze af willen van het christelijke imago. In het kader van het wegjagen van christenen bij PAX is het buitengewoon wanstaltige artikel in Trouw gewoon een geslaagde actie.
PAX is van koers veranderd: van christelijk naar ehm, zomaar een vredesorganisatie. Dat mag. Maar ik vind dat PAX vandaag nog excuses moet aanbieden aan de christelijke Nederlanders die zich juist inzetten om álle minderheden, christen of niet, in Irak te steunen, tegen de islamitische terreur van ISIS. Daar is helemaal niks sektarisch aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten