Timmermans: 'Christenen zijn grondwettelijk beschermd in Irak'

Geen categorieaug 06 2014, 15:14
De minister van Buitenlandse Zaken maakt zich niet al te veel zorgen over het lot van christenen in Irak: ze zijn namelijk grondwettelijk beschermd.
De laatste weken hebben wij verscheidene keren geschreven dat christenen stelselmatig vervolgd worden in Irak; niet in het deel van het land dat nog steeds in de macht is van premier Nouri al-Maliki, maar wel in de gebieden die in handen zijn van ISIS, de radicaal-soennitische organisatie.
CDA-politicus Pieter Omtzigt maakt zich al een tijdje hard voor die christenen. Zie bijvoorbeeld zijn speech bij een recente pro-christenen demonstratie in Enschede (waar de media natuurlijk weinig tot geen aandacht aan besteedde). Zoals hij toen terecht opmerkte heeft ISIS christenen gedwongen om te kiezen: ze kunnen vluchten, ze kunnen een speciale belasting betalen (die bijna niemand kan ophoesten), of ze moeten zich bekeren tot de islam. Doen ze dat niet, dan worden ze gedood.
Uit foto's is gebleken dat ISIS de daad bij het woord voegt. Een voorbeeld:
Ja, dat ziet u goed: dat zijn afgehakte hoofden van Iraakse christenen die zich weigerden te bekeren, maar ook niet wilden vluchten of de belasting niet konden (of wilden) betalen.
Geheel terecht hebben diverse Kamerleden hier vragen over gesteld aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Zijn antwoorden liegen er niet om. Zoals GeenStijl bericht heeft hij namelijk maar één boodschap voor mensen die zich zorgen maken om Iraakse christenen: niet zo zeuren, ze worden grondwettelijk beschermd! Hier de betreffende Kamervragen en Timmermans' bizarre antwoorden:

Vraag 44 Hoeveel Christenen woonden in Irak in 2000 en nu?

Vraag 45 Hoeveel Christenen woonden er in Syrië in 2010 en nu?

Vraag 46 Is er sprake van systematische verdrijving van Christenen uit Syrië en Irak?

Antwoord 44, 45 en 46 Ten tijde van de Amerikaanse inval in 2003 woonden er ongeveer 1,5 miljoen christenen in Irak. Schattingen over het huidige aantal variëren van 400.000 tot 850.000.Op dit moment is het moeilijk het aantal christenen in Syrië te duiden. Wel bekend is dat ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking (totaal ca. 22,5 miljoen inwoners) christelijk is. Christenen hebben het, net als andere religieuze en etnische en minderheden, niet gemakkelijk in Irak. Zij worden echter niet van overheidswege vervolgd en hun rechten zijn grondwettelijk beschermd. In Syrië is geen sprake van systematische verdrijving van christenen.

Pardon? Ze worden niet van overheidswege vervolgd en hun rechten zijn grondwettelijk beschermd? Is Timmermans helemaal van het padje, of iets dergelijks? Dat was de vraag helemaal niet: de vraag was of er sprake is van systematische verdrijving van christenen uit Syrië en Irak, niet of premier Al-Maliki daar persoonlijk voor verantwoordelijk kan worden gehouden. Daar komt bij: dat hebben ze er precies aan dat ze 'grondrechten' hebben als ISIS daar lak aan heeft en ze massaal over de kling jaagt?
Wat Annabel Nanninga van GS zegt:

Dus christenen in Mosul kunnen, Iraakse grondwet in de hand, tegen nurkse ISIS-mijnheren met wapentuig zeggen: "Ho eens even, jongeman. Volgens Aboe Timmerfrans van het Vrije Hollandistan garandeert deze grondwet hier mijn vrije geloofsbeleving dus staak terstond uw meer dan intimiderende gedrag anders bent u in overtreding, hoort u?" Juist. En dan in snikken uitbarsten en zeggen "Wat zijn we ongelofelijk goed land."

Ben je de realiteit zo uit het oog verloren Frans, dat je dit soort dingen zomaar kunt roepen - en dan ook nog eens zonder met je ogen te knipperen? Er vindt in het kalifaat van ISIS een ware genocide op christenen plaats, en alles wat jij daar tegenover stelt is dat, ach, ze zich altijd kunnen beroepen op theoretische grondrechten waar ze in de praktijk precies drie keer niets aan hebben?
Timmermans is hard op weg om een figuur van nationale schande te worden. Ik kan geen enkele oud-minister van Buitenlandse Zaken bedenken die dit soort wereldvreemde antwoorden zou geven; alleen maar omdat hij er geen been in ziet om Arabische christenen. Hij heeft zijn mond vol van 'mensenrechten' maar heeft er duidelijk lak aan dat christelijke Arabieren worden uitgemoord. En dat heeft het dan het recht om ons land internationaal te representeren. Hoe heeft de politiek het zo ver kunnen laten komen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten