UKIP schaakt andere partijen van het bord af

Geen categorieaug 30 2014, 20:29
Als donderslag bij heldere hemel weet UKIP waarschijnlijk veel eerder dan verwacht een parlementslid te leveren aan het Britse House of Commons.Iedereen dacht dat 2015 het jaar zou zijn waarin UKIP dan eindelijk de House of Commons zou betreden. Maar zoals het er nu naar uitziet is de kans groot dat 2014 het jaar wordt waarin het eerste UKIP-parlementslid aan het werk gaat in Londen.
Douglas Carswell, een libertarische Tory, heeft namelijk aangekondigd zijn oude partij te verlaten en een lidmaatschapskaart bij de partij van Nigel Farage aan te vragen. Dat leest u inderdaad goed: een zittend Conservative parlementslid gaat naar UKIP. Maar hij gaat de rest van zijn termijn niet uitdienen als UKIP'er: Carswell wil de kiezers van zijn constituency de keus geven of ze door een soldaat in Farage's leger gerepresenteerd willen worden. Er wordt een zogeheten 'by-election' gehouden: een verkiezing voor alleen die ene zetel, om te bepalen wie de rest van de parlementaire termijn mag uitdienen namens - in dit geval - Clacton.
Zal het Carswell zijn? Zoals het er nu naar uitziet, lijkt dat wel het geval te zijn. Experts op het gebied van het Engelse electoraat geven Carswell goede kansen dat hij z'n zetel mag houden:

According to research by professor Matthew Goodwin, from Nottingham University, and Manchester University's Rob Ford, Carswell's Clacton voters are the most Ukip-friendly in the entire country.

Goodwin, co-author of the book Revolt On The Right, explained on his blog: "This is because the seat contains high concentrations of voters who are likely to be very receptive toward Nigel Farage: it has lots of pensioners, lots of voters without a degree, lots of voters with no educational qualifications and higher than average levels of economic disadvantage and unemployment.

Er liggen natuurlijk nog wel een aantal hobbels op de weg voordat Carswell z'n zetel in Westminster opnieuw kan innemen. Ten eerste moet hij de 53% van de kiezers in Clacton die in 2010 op Carswell stemden overtuigen, dat ze samen met hem de overstap naar UKIP dienen maken. En ten tweede is er in de constituency een andere UKIP-kandidaat (die nu waarschijnlijk de zetel aan zich voorbij ziet gaan) die een hoop amok maakt. Farage moet dat ook nog zien te neutraliseren.
Hoe dan ook ziet het er nu gunstig uit voor de anti-EU-partij. Zet 'm op, Carswell!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten