VS bombarderen ISIS om Turkmenen te helpen

Geen categorieaug 31 2014, 12:44
Sjiieten worden nu ook een helpende hand toegestoken.
Zo, zo: Amerika is nu niet alleen bezig om Yazidi's en christenen te beschermen tegen ISIS, maar sjiieten ook. In dit specifieke geval gaat het om Turkmenen die ten tijde van het Ottomaanse Rijk naar Irak zijn gekomen (zij waren soldaten van de sultan).

De Verenigde Staten hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd tegen strijders van Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Daarnaast zijn hulppakketten met voedsel en water gedropt boven de stad. Dat schrijft persbureau AP op basis van het Pentagon. De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van de stad Amerli, ongeveer 170 kilometer ten noorden van hoofdstad Bagdad. Deze stad is ruim twee maanden in handen is van IS.

De arme Turkmenen zitten al een tijd zonder water, eten en elektriciteit. Ongeloolijk genoeg hebben ze besloten om niet te vluchten. In plaats daarvan hebben ze de verdediging van hun woonplaats versterkt. Dat is ontzettend dapper, maar ook bijzonder gevaarlijk: ISIS staat er niet bepaald om bekend dat het weinig geduld heeft. Ze omsingelen potentiële slachtoffers gewoon en wachten net zo lang tot die het opgeven of omkomen van de honger en dorst. In beide gevallen is het resultaat namelijk hetzelfde: een dode minderheidsgroep die door ISIS gezien wordt als 'ongelovig' of ketters.
Want ja, we hebben het veel over Yazidi's en christenen, maar ISIS is er eerst en vooral op gericht op sjiieten af te slachten. Zij beschouwen hun religiegenoten - beide zijn immers moslims - namelijk als ketters die zich niet houden aan de sunnah, en die mensen in plaats van God vereren. Denk daarbij aan Mohammed, maar ook aan zijn neef Ali en diens zoon Hoessein.
De Turkmenen weten wat hen te wachten staat als ISIS hun woonplaatsen verovert. Geen wonder dus dat ze zich ingraven en zich weigeren over te geven; hoewel ze honger en dorst hebben zijn ze in ieder geval nog in leven. Dat is - gezien ISIS' doelen - heel wat.
Het is te hopen dat Amerika en het Iraakse leger binnenkort een groot offensief lanceren om de omsingelde Turkmenen te redden. Als dat niet snel gebeurt vrees ik namelijk dat zij uiteindelijk alsnog een vreselijke dood tegemoet gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten