140 Nederlandse Syriëgangers, 30 teruggekeerde tijdbommen

Geen categoriesep 07 2014, 12:44
140 medelanders hebben zich de afgelopen maanden en jaren bij radicaal-islamitische organisaties gevoegd in Syrië of Irak. 30 van hen zijn ondertussen teruggekeerd in Nederland.
Het wordt steeds erger: de overheid zegt dat het er alles aan doet om potentiële jihadgangers in de gaten te houden en vast te zetten, maar helaas blijkt de aanpak lang niet effectief genoeg. Het Algemeen Dagblad bericht namelijk dat er minstens 140 Nederlandse extremisten zijn afgereisd naar Syrië of Irak, waar ze onmiddellijk lid zijn geworden van terroristische organisaties (ISIS is natuurlijk favoriet) die hele volkeren uitmoorden en onderdrukken.
Dat is op zichzelf al ernstig genoeg, maar het wordt nog zorgwekkender. Zo'n 30 van die jihadisten zijn namelijk teruggekeerd. Deze mensen zijn dus tikkende tijdbommen die op ieder willekeurig moment kunnen afgaan. ISIS heeft daar zelf al over gezegd dat ze sleeper cells hebben in het Westen (geheime cellen die rustig afwachten tot er een beroep op hen wordt gedaan). Je hoeft geen genie te zijn om te kunnen concluderen dat het waarschijnlijk om deze teruggekeerde individuen gaat.
Enkele van die teruggekeerde radicalen zijn opgepakt. Zo werd één jihadist een aantal dagen geleden gearresteerd in Den Haag. Helaas kunnen veel anderen nog altijd van hun vrijheid genieten. Sterker nog, eind vorig jaar berichtte EenVandaag dat teruggekeerde jihadisten niet werden gearresteerd, maar actief werden geholpen door de autoriteiten. Zo kregen ze hulp bij het vinden van huisvesting en begeleiding om 'te reïntegreren'. De overheid hoopt(e?) er op deze manier voor te zorgen dat de extremisten in kwestie niet 'verder zouden radicaliseren.' 
Juist. Dat klinkt me heel verstandig in de oren. Het feit dat ze naar het Midden-Oosten zijn gegaan, zich daar bij terroristische groeperingen hebben gevoegd, en zich waarschijnlijk schuldig hebben gemaakt aan verschillende misdaden tegen de menselijkheid is immers niet afdoende om te kunnen concluderen dat deze types al bijzonder radicaal zijn. Toch?
Ahem.
Hoe dan ook, het probleem en de dreiging die er uitgaat van deze jihadisten wordt de komende tijd waarschijnlijk alleen maar groter:

Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die over de AIVD gaat, vanmorgen in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Tot nu toe werd altijd gesproken over 130 vertrokken jihadisten. Hoewel de teller inmiddels op 140 bevestigde gevallen staat (stand van 1 september), zijn de reële getallen waarschijnlijk hoger, aldus Plasterk. De diensten zijn meer jihadisten op het spoor die vermoedelijk weg willen. Maar hoeveel dat er zijn, wilde de minister niet zeggen.

Khalid K. (waarvan we eerder dachten dat hij dood was, maar die jammer genoeg nog altijd leeft) is waarschijnlijk de bekendste Nederlandse Syriëganger, maar hij is zeker niet de enige. Al die anderen - meer dan 140! - zijn net zo erg als hij, houden er dezelfde denkbeelden op na, maar zijn nog gevaarlijker, puur en alleen omdat ze niet zoveel media-aandacht genereren en dus meer dingen kunnen uithalen, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in Nederland. Dat geldt zéker voor de 30 teruggekeerde massamoordenaars.
Hoewel het heel leuk is dat minister Plasterk hier openlijk over schrijft zou het nog beter zijn als het kabinet nou eindelijk eens massale actie nam. Iedere jihadist moet onmiddellijk worden opgepakt en gevangen worden gezet wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en betrokkenheid bij het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Als dat niet gebeurt is het alleen maar een kwestie van tijd voordat Nederland het slachtoffer wordt van een door ISIS-opgezette terroristische aanslag. Heel gek, maar het is juist de taak van de overheid om dit scenario te voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten