Afblijven van de vrijheid van onderwijs

Geen categoriesep 29 2014, 19:00
Vanmorgen schreef Michael een artikel over de reactie van de CU en de SGP op plannen in de Tweede Kamer om scholen te verplichten alle leerlingen aan te nemen. De twee partijen hebben groot gelijk met hun kritiek.
In het artikel dat mijn collega Michael vanmorgen schreef, gaat het over een belangrijke kwestie. De vrijheid van onderwijs. Ik heb zelf op een reformatorische school (Jacobus Fruytier, Apeldoorn) gezeten en het daar altijd naar mijn zin gehad. Goed onderwijs, aardige mensen en een hoop lol. Reformatorische scholen zijn niet de enige bijzondere scholen in Nederland. Ruim 70% van de leerlingen in Nederland gaat naar een bijzondere school. Er is dus veel vraag naar, zoveel is duidelijk.
Partijen in de Tweede Kamer hebben nu het plan opgevat om alle scholen te verplichten alle leerlingen die zich aanmelden te accepteren. En dat zorgt voor onrust. Allereerst in de Tweede Kamer. CDA, CU en SGP keren zich tegen deze plannen. Nog meer overheidsbemoeienis met het onderwijs, zegt CDA'er Rog. Volgens Voordewind (CU) is dit de bijl aan de wortel van het onderwijs.
Coalitie
Deze onrust in de Kamer straalt vanzelf uit naar de coalitie. CU en SGP behoren immers tot de gedoogpartijen die Rutte II in het zadel houden. Dat geeft kansen op dit gebied. Vanmorgen bleek uit de poll op de site van het Reformatorische Dagblad dat velen vinden dat CU en SGP eventueel de steun aan het kabinet maar moeten opblazen als men tornt aan de onderwijsvrijheid. De twee partijen willen daar echter niet op vooruitlopen.
In mijn ogen is onderwijs onderdeel van de opvoeding. Ouders moeten dan ook het recht hebben om zelf te bepalen naar welke school zij hun kinderen sturen. Dat de overheid de taak op zich heeft genomen om onderwijs te faciliteren, vind ik ook prima. Onderwijs is heel belangrijk en een toegang voor iedereen tot (goed) onderwijs is belangrijk.
Belastinggeld
Daarom vind ik de redenering van Michael vanmorgen op deze site ook rammelen. Mijn collega schrijft over de opstelling van de CU en de SGP in deze kwestie:

Nou heb ik normaal gesproken best wel sympathie voor de kleine christelijke partijen, maar ze vliegen hier jammer genoeg toch behoorlijk uit de bocht. Als religieuzen hun eigen scholen willen: prima, maar betaal het dan helemaal zelf. Zolang een school geld accepteert van de overheid mag er niet gediscrimineerd worden, niet op basis van ras, geloof, geaardheid, of wat dan ook. Natuurlijk is dat nu wel het geval (wat geloof betreft), maar dat betekent niet dat dit juist is.

Afblijven
Hier ben ik het absoluut niet mee eens. De overheid krijgt dit geld van hardwerkende burgers. Burgers die zoveel mogelijk vrijheid moeten krijgen om dat geld in te zetten. Ook christelijke ouders betalen belastinggeld om het onderwijssysteem in Nederland mogelijk te maken. Daar tegenover staat dat zij de vrijheid hebben om hun kinderen naar een school te sturen waarvan zij denken dat die in lijn is met de opvoeding die zij hun kroost willen geven.
Een school accepteert niet 'zomaar geld' van de overheid. Nee, het is het belastinggeld van de ouders dat via de overheid terugkomt. Ik vind wel dat de overheid eisen mag stellen aan de kwaliteit van het onderwijs. Op die manier hebben we in Nederland al jaren een bijzonder onderwijssysteem dat we met z'n allen moeten koesteren. Iedereen heeft toegang tot kwalitatief goed onderwijs. Daarnaast kunnen ouders een school kiezen die aansluit bij hun opvoeding.
Van die vrijheid moeten we afblijven!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten