APB: Wilders eist dat koran van tafel verdwijnt

Geen categoriesep 17 2014, 11:39
'Handboek van terroristen.'
Op Nederland 1 en Politiek24 kunt u de Algemene Politieke Beschouwingen live kijken. Buiten de gewone kritiek was er vandaag ook weer echt wat vuurwerk te zien in de Kamer. De reden? Geert Wilders. Wie anders?
De PVV-leider liet bij een punt van orde namelijk weten dat hij graag wil dat de Kamervoorzitter de koran nou eindelijk eens in de prullenbak gooit - of in ieder geval van haar bureau verwijdert. De reden: dit boek wordt door veel extremistische moslims gebruikt als 'inspiratie' voor hun vreselijke misdaden tegen de menselijkheid. Wilders vindt dat zo'n boek niet op de tafel van de voorzitter behoort te staan.
Andere partijen reageerden daar onmiddellijk op. Zowel de SP (Roemer) als de PvdA (Samsom) lieten weten dat ze niet gediend zijn van dergelijke ideeën, waarmee Wilders '1 miljoen Nederlanders' zomaar zou wegzetten als extremisten. Dit kon niet, het was belachelijk, etc. Jammer genoeg voor hen vroeg Wilders al om een hoofdelijke stemming. Ze waren er dus niet zomaar vanaf.
Het merkwaardige van dit soort initiatieven én de reacties erop van anderen is dat niemand er iets aan heeft. Misschien dat er een paar kiezers zijn die het mooi vinden dat Wilders eist dat de koran verdwijnt - dat kan - maar hij zal er geen zieltjes mee winnen van mensen die hem kort daarvoor niets vonden.
Tegelijkertijd bevestigen partijen als de SP en de PvdA weer eens dat ze geen enkele discussie willen over de extreme islam... en over de rol die een fundamentalistische interpretatie van de koran daarin speelt. Natuurlijk: je kunt de bijbel ook zo interpreteren dat je er aanslagen mee kunt verantwoorden en zelfs genocide (lees het Oude Testament er maar eens rustig op na), maar veruit de meeste christenen interpreteren hun heilige boek niet op die manier. Nu kan worden gesteld dat ditzelfde voor de meeste moslims geldt, maar het kan moeilijk worden ontkend dat dit probleem significant groter is onder hen dan onder christenen.
Het is daarom best begrijpelijk dat Wilders hier een debat over wil aangaan. Natuurlijk wordt de koran van zijn lang zal die leven niet van tafel geveegd (dat moet wat mij betreft trouwens ook alleen pas als alle andere religieuze werken ook worden verwijderd), maar de politiek zou er wel degelijk goed aan doen om zich wat meer te verdiepen in de extremistische, fundamentalistische én conservatieve versies van de islam. Je kunt die mensen niet begrijpen als je hun denkbeelden - deels gevoed door de koran - niet begrijpt.
Overigens een belangrijk punt voor Wilders zelf: als gezegd kun je de koran ook buitengewoon vredig interpreteren, die mogelijkheid is er, net zoals dat het geval is bij de bijbel. Het echte probleem is drieledig:
1. De Sunna (de hoegenaamde manier van leven van de profeet Mohammed). Deze tradities zijn volkomen onbetrouwbaar, maar worden buitengewoon serieus genomen door conservatieve (en nog meer radicale) moslims.
2. De Hadith (de hogenaamde uitspraken van de profeet Mohammed). Net als de Sunna kan een verstandig mens de Hadith niet serieus nemen - 90 procent zijn waarschijnlijk gewoon verzonnen voor politieke doeleinden - maar helaas denken veel moslims daar anders over; zij zijn niet op de hoogte van het wetenschappelijke onderzoek naar die tradities, waaruit blijkt dat alleen maar veel zeggen over de politieke omstandigheden in de eeuwen na Mohammed en het ontstaan van de islam.
3. Uitspraken van islamitische rechters en theologen die besloten hebben dat 'de deur van de interpretaties gesloten is', waardoor veel moslims zich verplicht voelen om bepaalde interpretaties voor lief te nemen terwijl dat helemaal niet nodig is. Natuurlijk moet je lak hebben aan dergelijke 'geleerden,' maar veel moslims hebben dat helaas niet. 'De islam' kan alleen moderniseren als gewone moslims dit soort uitspraken van zelfverklaarde hoge heren naast zich neerleggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten