'Chaos verwacht bij decentralisatie'

Geen categoriesep 30 2014, 12:00
Bij overnemen rijkstaken volgend jaar
Binnenlands Bestuur meldt dat meer dan de helft van de ambtenaren problemen verwacht bij het overnemen van diverse rijks- en provincietaken vanaf 1 januari volgend jaar.

"Veel ondervraagden vrezen dat de decentralisatie tot aanzienlijke problemen zal leiden. Nog geen één op de honderd ondervraagden rekent op een soepele overgang. Ruim een kwart van de ambtenaren en bestuurders verwacht een stroeve overgang; bijna één op de vijf ambtenaren en bestuurders verwacht zelfs chaos. Opvallend is dat ambtenaren in de 100.000+ gemeenten nog een stuk pessimistischer zijn. Daar rekent liefst een kwart van de ambtenaren op het uitbreken van chaos."

Eén van de kritiekpunten is, dat ambtenaren onvoldoende goed zijn voorbereid op wat er komen gaat. Opmerkelijk daarbij is, dat naarmate de omvang van de gemeente groter is, de werkvloer vaker zegt onvoldoende tot slecht te zijn voorbereid op de nieuwe taken. Bij gemeenten boven de 150.000 inwoners is dat maar liefst 52 procent. Dus de idee dat schaalvergroting efficiënter (en dus goedkoper is) is kan meteen naar het ronde archief. Wéér krijgt wijlen Pim Fortuyn, die pleitte voor kleinschaliger openbaar bestuur, gelijk. Kwestie van gezond verstand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten