Heeft Rutte gefaald in Europa?

Geen categoriesep 02 2014, 17:44
Heeft de Nederlandse regering onder leiding van minister-president Rutte gefaald tijdens de Europese stoelendans?
Daar lijkt het in eerste instantie wel op. Waarom heeft men niet vol ingezet op Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, om deze op de post Economische en Monetaire Zaken te krijgen? In plaats daarvan heeft Rutte op twee paarden gewed, door ook Frans Timmermans naar voren te schuiven, maar dat levert meestal verliezers op. Rutte bood daarmee Commissie-voorzitter Juncker de mogelijkheid om zelf zijn eigen keus te maken. Dan doen de Belgen het beter, die dragen uitsluitend Reynders voor en zeggen erbij: 'dit is onze kandidaat, u doet het er maar mee'. Dat had Nederland natuurlijk ook moeten doen met Dijsselbloem.
Nu is Nederland nooit goed geweest in het lobbyen voor internationale posten, maar dit is toch wel een hele grote gemiste kans. Nu worden alle financieel-economische posten in Brussel (en ver daarbuiten) bezet door Latijnse landen, als het niet zo triest was zou je je kunnen bescheuren over zoveel stupiditeit.
Waar was Rutte toen Spanje aan het lobbyen was bij Merkel om De Guindos naar voren te schuiven als opvolger van Dijsselbloem? Dat de Spanjaarden dit zouden doen kon je op je Hollandse klompen aanvoelen, gelet op hun eerdere kritiek op de Dijs. Rutte heeft toch zo'n goede band met Merkel? Waarom dan deze kwestie niet al lang en breed afgekaart? Zo gaat het in het grote bedrijfsleven ook. Zat Rutte niet ooit bij Unilever? Wat heeft hij daar geleerd dan? Of was hij te druk om zijn neo-liberale vrindje Verhofstadt op het schild te hijsen?
Nee, dames en heren, dit is een slechte beurt van het kabinet. Ik weet natuurlijk niet of de ruzie tussen Rutte en de Dijs een rolletje heeft gespeeld. Zoals u wellicht nog weet nam Rutte het Dijsselbloem kwalijk dat hij de meevaller van 600 miljoen al aan het uitgeven was in de ministerraad, zonder overleg gevoerd te hebben met zijn premier. Dat was natuurlijk niet zo handig van Jeroen, maar ach, een kniesoor die daar op let. Bovendien was dit in juni. Als ik Rutte was geweest had ik al lang vóór die tijd mijn zaken met Merkel geregeld. De Hollands-Duitse as van weleer lijkt te zijn verbroken. Dat zie je ook aan het stemgedrag van onze Klaas Knot in het bestuur van de ECB. Waar Wellink vroeger steevast de zijde van de Bundesbank koos, een ijzersterke tandem, voert Knot zijn eigen dansje richting de Latijnse salsa-ontvangers.
Of het akkefietje tussen de Dijs en Juncker een rol heeft gespeeld? (Dijsselbloem noemde Juncker voor het oog van de natie 'een verstokte roker en drinker', red.). Ik weet het niet. Dijsselbloem heeft zijn excuses aangeboden en in een normale volwassen wereld is het dan 'klaar'. Nee, het lijkt er meer op dat het twee-sporen beleid van Rutte c.s. de boosdoener is. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of, en zo ja, welke post Timmermans toegeschoven krijgt, maar als dat de post van 'chef lege dozen' wordt, zoals vanochtend gemeld, dan heeft Nederland geblunderd. En voor de zoveelste keer. En ja Mark, dan wordt jij, als leider van je ploeg, daar als eerste op aangekeken. Er gaan nu vijf bijzonder belangrijke jaren voorbij zonder dat Nederland op economisch en monetair gebied een internationale rol vervult. Maar wie weet sleept Frans er wel een topjob uit. Vanavond weten we het.
Anders zit er niets anders op dat Rutte zich straks bij Cameron aansluit en Nederland uit deze Schuldenunie leidt, want blind vertrouwen op de oosterburen is een verkeerde taktiek gebleken. Met über-eurofiel Timmermans als kanidaat maakt het wellicht ook allemaal niets uit. We hadden dan net zo goed iemand uit Frankrijk of Italië kunnen afvaardigen. Onze enige troost is wellicht, dat ook een Dijsselbloem vol had ingezet op de versterking van verkeerde maatregelen. Maar dan hadden we tenminste aan de knoppen gezeten op het moment dat er hier ooit een ander kabinet komt te zitten, dat wel beseft waar het belang van ons land ligt. Wat een land.
Timmermans op sollicitatie bij Juncker, vanmiddag, met alleen water op tafel:
Foto met dank aan European Voice
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten