Hennis: Neehee, we sturen geen F16's naar Irak

Geen categoriesep 18 2014, 12:45
Of Nederland F16's stuurt om mee te helpen met de totale vernietiging van de islamitische barbaren van ISIS? Nee joh, aldus onze minister van Defensie.
Het kabinet gaat misschien toch iets meer doen om de Koerden te helpen met de verdediging tegen de genocideplegers van ISIS. Nederland is, nadat we door de VS niet zijn uitgenodigd voor een coalition of the willing tegen ISIS, van plan om meer te sturen dan enkel een stapeltje scherfvesten en wat ehbo-dozen of ander klein grut.
Jawel, het kabinet overweegt wapens én Nederlandse F16's te sturen naar Irak om de Koerden te helpen. Het besluit zou zelfs al vaststaan. Het is nog slechts een hamerstuk op de ministerraad van morgen. Althans, dat schrijft Trouw vanochtend:

Straaljagers en wapenleveranties aan de Koerden, dat wordt de bijdrage van Nederland aan de strijd tegen IS. Bronnen dichtbij het kabinet en rond de ministeries van buitenlandse zaken en defensie bevestigen dit tegenover Trouw. Het plan wordt morgen in de ministerraad in stemming gebracht, maar lijkt niet op problemen te gaan stuiten. De VVD zou wellicht nog iets verder willen gaan, maar is tevreden met dit voorstel. Dat kan ook op steun van de PvdA rekenen.

Echter, volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is daar helemaal niets van waar. "Van besluitvorming is geen sprake." Nu kan dat een woordspelletje zijn van de minister; mogelijk wordt het besluit morgen pas definitief genomen. Dan is er inderdaad op dit moment nog geen sprake van besluitvorming. Hennis zegt ook dat er morgen in de ministerraad geen besluit over de kwestie is, al sluit ze ook weer niets uit.
Twee opmerkingen. Eén: natuurlijk moet Nederland meedoen met de internationale coalitie om ISIS met de grond gelijk te maken. Dat gaat geld en tijd kosten, maar onze vrijheid en veiligheid zijn het waard om te verdedigen. ISIS is het kwaad en met het kwaad onderhandel je niet, zoals GroenLinks en SP willen. Het kwaad vernietig je. Twee: Ik begrijp wel waarom Hennis zo schimmig doet over de inzet van Nederland. Ze weet waarschijnlijk niet eens of we überhaupt nog genoeg F16's hebben om in te zetten tegen ISIS.
Het zou goed zijn als Nederland meedoet, ook voor - eerlijk is eerlijk - de internationale reputatie van Nederland. Als we de afgelopen decennia niet zoveel hadden bezuinigd op Defensie, dan was al dit gedoe niet nodig geweest. Dan waren we meteen gevraagd door de Verenigde Staten om mee te doen en dan hadden we geen gezichtsverlies geleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten