Islamexpositie zit tjokvol leugens

Geen categoriesep 29 2014, 10:15
Geschiedvervalsing is de kern van een islamexpositie over de 'gouden eeuw' van de moslimbeschaving.
Met geld kun je blijkbaar alles kopen: de islamexpositie 1001 Inventions (tot en met januari volgend jaar te zien in Rotterdam) blijkt vol leugens te zitten. De door een Saoedische sponsor gefinancierde islamexpositie doet volgens experts in notabene dagblad Trouw aan geschiedvervalsing, en wel op zoveel niveaus dat ik me afvraag: waarom staat die expositie er nog?
Maar liefst dertien wetenschappers zijn met een boek bezig over de geschiedvervalsing van de expositie die over de hele wereld wordt getoond. Een van de wetenschappers zegt tegen Trouw: "Dat moslimgeleerden hebben bijgedragen aan wetenschap is een feit, en het is belangrijk om daar meer aandacht op te vestigen. Maar ze verdienen ons respect voor het werk dat zij deden, niet voor sprookjes over wat ze niet deden."
Nog een citaat:

Ook van natuurkundige Taner Edis, verbonden aan de Truman State University in de VS, komt kritiek. "Vliegen met vleugels, zoals Ibn Firnas zou hebben gedaan, door menselijke spierkracht aangedreven - dat kan gewoon niet."

De wetenschappelijke bijdrage van geleerden uit die tijd wordt overdreven, meent Edis. Dat zegt ook historicus Rainer Brömer van de Universiteit van Istanbul. "'Wij waren eerst', wil de tentoonstelling je doen geloven. De eersten die een bemande raket lanceerden, de eersten die vrouwelijke wetenschappers hadden - maar dat klopt allemaal niet."

Ik heb de expositie zelf niet gezien, maar als zoveel wetenschappers en experts zeggen dat de expositie aan geschiedvervalsing doet (lees vooral het complete stuk in Trouw), dan lijkt me dat een groot probleem. De expositie is niets meer dan fictie en heeft bar weinig met de feiten te maken. Dat zou er eigenlijk als disclaimer bij moeten staan: pas op, hier vindt geschiedvervalsing plaats.
Belangrijke fouten worden namelijk niet verbeterd. Sterker nog, mythen over de grootsheid van de moslimbeschaving in die tijd worden bewust in stand gehouden. De organisatie ontkent in alle toonaarden dat er fouten zitten in de expositie. Tja. Zelfkritiek is blijkbaar nog altijd ver te zoeken als het gaat om de islam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten